Hogyan kommunikálnak egymással sejtjeink? 1. rész
2007. szeptember 09. írta: TLR4

Hogyan kommunikálnak egymással sejtjeink? 1. rész

Ez a kérdés -úgy gondolom- rendkívül gyakran felmerül, és nem is tűnik túl bonyolultnak első hallásra. Azonban a válasz korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Pontosabban: könyvtárnyi anyag áll rendelkezésre. Megpróbáltam összeszedni a legfontosabb dolgokat a témában.

Egy élő szervezet sejtek milliárdjaiból épül fel. Ezeknek a sejteknek az összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy egyáltalán működjön. És ez az összehangolt működés el sem képzelhető a sejtek egymással való információcseréje nélkül. Hogyan is történhet mindez?

Alapvető dolog, hogy a sejt érzékelje az adott információt, és erre tudjon válaszolni. Hogyan is érzékelik a sejtek az információkat?
A legkézenfekvőbb talán az, ha először a sejtmembránon keresünk valamiféle bizonyítékot arra, hogy a sejt képes érzékelni a környezetéből jövő jeleket. Milyen az a sejtmembrán? A sejtmembrán főként foszfolipidekből, koleszterolból, fehérjékből, szénhidrátokból felépülő különleges tulajdonságú szerkezet, amely elválasztja és összeköti a sejtet a környezetével.
A sejtek membránja olyan fehérjemolekulákat is tartalmaz, amelyek meg tudnak kötni bizonyos molekulákat pl. fehérjéket, peptideket. Ezeket hívjuk receptoroknak. Amikor kötődik az információt szolgáltató molekula a receptorhoz, a receptornak megváltozik a konformációja (szerkezetváltozáson megy át), és ezzel elindít a sejtben egy olyan változást, aminek a vége valamiféle válasz lesz pl. a sejt ki fog bocsátani egy új molekulát, ami majd hatni fog a környező szövetekre.

A receptorok azonban nemcsak a membránon, hanem a sejt plazmájában is jelen vannak, és a molekula milyensége fogja megszabni azt, hogy milyen receptorhoz fog kötődni. Ha a molekula kicsi, könnyen át tud diffundálni a membránon, akkor nagy valószínűséggel olyan receptorhoz fog kötődni, ami a sejtplazmában található. Ilyenek például a különböző szteroidhormon receptorok. Ezek a receptorok is egy bizonyos sejtválaszt fognak előidézni.

Sokféle receptorunk van-e?A válasz az, hogy igen. Nagyon sokféle receptorunk van, és az ezek által indított folyamatok is változatosak. Vannak olyan receptorok, amik ugyanazt a molekulát kötik meg, pedig jelentősen eltérő szerkezetűek és eltérő választ is hoznak létre.

Most már tudjuk azt, hogy hogyan ismerik fel a sejtek az információkat, de ezek honnan is származnak?
Származhat az információ ugyanabból a sejtből is, amire hat. Ez hogyan lehetséges? A sejt kiválaszt egy molekulát, aminek ugyanazon a sejten van receptora. Így arra a sejtre fog visszahatni, ami kiválasztotta. Ezt a dolgot hívják autokrin szekréciónak.
Vagy származhat az információ a környező sejtekből is, ez a parakrin szekréció. Ennek például nagy jelentősége van az egyedfejlődés során. A legnagyobb hatótávolságú változás az endokrin szekréció, amikor a véráramba fog belekerülni az adott anyag, és ez messze fog változást előidézni. Ilyenek a különböző hormonok. Jó példa erre például a növekedési hormon, ami az agyalapi mirigyben választódik ki és például a csontanyagcserét is befolyásolja.

Ha van két sejt egymás mellett van-e más mechanizmus, amivel információt cserélhetnek?
Igen. Van. Vannak olyan fehérjekomplexek, amik megteremtik a sejt-sejt kapcsolatok kialakulást. Ezeket hívjuk sejtkapcsoló struktúráknak. Ezekből nagyon sokféle van, és majdnem mindegyik más-más feladattal bír.
Lehetőség van arra, hogy két sejt membránja között legyen egy olyan rés, amin keresztül kis molekulákat, ionokat tudjanak kicserélni egymással. Ezt hívjuk gap junction-nek (vagy réskapcsolatnak).Ez egy fehérjékből álló kis csatornácska, amin képesek anyagok vándorolni egyik sejtből a másikba.

Ezeknek nagyon nagy jelentőségük van a sejtek mindennapi életében. A Nature című folyóirat egyik cikke (Elias et al. 2007 Aug. 23, Nature) éppen azzal foglalkozik, hogy ezeknek a kapcsolatoknak milyen nagy szerepe van az agykéreg kialakulásában.

Vannak olyan fehérjekomplexek amik a sejteket egymáshoz rögzítik. Ezeket hívják szoros kapcsolatoknak vagy tight junctionnak. Ez is egy több fehérjéből álló komplex. Nagy jelentősége van abban,hogy a kialakuljon a sejtek polaritása. A sejtek polaritása annyit jelent, hogy a sejtek egyes részei más működéseket végeznek, és ezek a szoros kapcsolatok megakadályozzák, hogy a különböző részek összekeveredjenek. Például a bél hámsejtjeiben így lehetőség van egy irányított anyagáramlás kialakítására. Tehát ezek is nagyon nagy jelentőségűek a szervezetben.

Mivel ez a téma nagyon hosszú, ezért egy következő blogbejegyzésben fogom folytatni, hogy emészthetőbb legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr17160865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.09.09. 18:28:39

Üdv a fedélzetünkön!;) Sok kitartást a bloghoz!

TLR4 2007.09.09. 18:35:43

Köszi szépen:) Téma az van bőven. Amúgy nem tudja valaki, hogy lehet blogot belinkelni, már egy csomószor próbálkoztam blogokat ajánlani, de sose sikerült.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.09.09. 18:53:04

Bizony, nagyszerű blog lesz ez! :)

Hol szeretnél linkelni? Hasábban vagy cikkben?

TLR4 2007.09.09. 18:54:49

Köszi:). Hasábban szeretnék linkelni, ki akarom rakni többek között a tiedet is:)

Til 2007.09.09. 22:53:03

"... honnan is származnak?"; "Sokféle receptorunk van-e?A válasz az, hogy igen. Nagyon sokféle receptorunk van ..."; "... van-e más mechanizmus, amivel információt cserélhetnek? Igen. Van."

Ha elfogadsz egy tanácsot, ezeket felejtsd el.

Til 2007.09.09. 22:55:24

Mármint a sok kérdést. A tartalommal nyilván nincsen baj.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.09.10. 08:29:48

Szia!

Sok szerencsét a blogodhoz! Linkeket mi úgy teszünk be a szkeptikus.blog.hu blogunkon, hogy az Admin felületen a Linkek/Új Link fülön felvesszük a linkeket; az állapotot élesre és publikusra állítjuk. Ezután a Megjelenítés/Oldaldobozok formon a Keltetőből a Linkek boxot a megfelelő helyre (bal, vagy jobb hasáb) húzzuk. Sajnos ahogy látom csak ABC sorrendben lehet a linkeket így felsorolni.

Gábor

Kesey · http://www.parkany.sk 2007.09.10. 08:54:25

Ha eljutunk odáig, engem nagyon érdekel majd a sejt-, különösen az idegsejt kommunikációjának a diszfunkciója - ami igen egy hatalmas kérdéskör, tudom. Főleg az idegsejt elektromos tevékenysége és anyagcseréje közti összefüggést, és az esetlegesen visszafordítható idegsejt-pusztulást lehetne kivesézni.

Annyi az új eredmény ebben a kérdésben, hogy el lehet veszni közöttük.

TLR4 2007.09.10. 17:11:24

Nagyon szépen köszönöm!!!!Sikerültek a linkek:)

TLR4 2007.09.10. 17:13:17

Úgy gondoltam ki, hogy az idegrendszernek egy külön bejegyzést szeretnék szentelni, mert nagyon szerteágazó téma a sejt-sejt kommunikáción belül, és ott mindezeket a témákat fogom érinteni.

zolee 2008.05.03. 17:46:30

Az agyunkban van a legérdekesekk sejt-sejt információcsere.
Több milliárd agysejtünk van. Mmindegyik kb. 1000 másikkal összekötve, elektromos impulzusokkal kommunikálnak.
süti beállítások módosítása