Ebola járvány Kongóban
2007. szeptember 12. írta: TLR4

Ebola járvány Kongóban

Ebola járvány tört ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban, jelentette be tegnap a WHO és megírta a New Scientist.

5 beteg lett pozitív a vírusra, de további megbetegedések is előfordultak az ország déli részén, 300 betegből 120 ember halálozott el. Azonban az összes halálesetért nem csak az Ebola a felelős, a környéken Shigella járvány is tombol, ez amúgy a bakteriális vérhas. Ezek a betegek reagáltak az antibiotikummal való kezelésre. A Shigellát szennyezett vízzel vagy étellel lehet elkapni.

Mi az az Ebola?
Az Ebola egy olyan vírus, ami a filovírusok családjába tartozik. Ennek a családnak a másik tagja a szintén hírhedt Marburg-vírus. Ha máshol nem, Robin Cook orvoskrimijeiben igen gyakran találkozni mind a kettő gyönyörűséggel...Általában ezeknek a könyveknek a nagy része ilyen rejtélyes Ebola vagy Marburg fertőzésekkel kezdődik.

Az Ebola-vírus először 1977-ben Szudánban és Zairéban okozott járványt. A vírus ellen jelenleg nincsen védőoltás vagy gyógymód. A halálozási ráta 50-90%, vérrel, váladékkal és ondóval terjed. Maga a betegség lappangási ideje 7-9 nap.

Nagyon hirtelen kezdődik, influenza szerű tünetekkel (izomfájdalom, láz, fejfájás, borzongás, fejfájás, és szemkörnyéki fájdalom). Aztán hányás, hasmenés, hasfájás tör a betegre. A tünetek egyre súlyosbodnak, a vérzéses lázakra jellemző tünetek alakulnak ki.
A bőrön jellegzetes vérzéses kiütések jelennek meg, és testszerte kialakulnak a vérzések (pl. orr- és méhvérzés). Aztán az ebből fakadó alcsony vérnyomás, alacsony vérlemezkeszám, a máj és veseelváltozások, ezt jelzi a sárgaság és az albuminuria (a vizeletben albumin jelenik meg). A halál oka általában a nagy vérveszteség okozta sokk.

Már a tüneteket olvasni is hátborzongató, éppen krimibe illő. Azért remélem, hogy hamarosan születik legalább egy védőoltás.






 

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr15162867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TLR4 2007.09.12. 10:12:27

Egyes adatok szerint már 352 emberből 160 a halálos áldozatok száma.

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2007.09.14. 16:10:02

Hát, ez azért még nem nevezhető járványnak, hiszen folyamatosan jelen van a vírus a régióban, mindig is voltak fertőzöttek, ráadásul a WHO jelentéseivel nagyon csínján kell bánni.

rotting 2007.09.14. 16:53:23



Kicsit fontosabb lett volna talán felhívni a figyelmet a kardiovaszkulária prevenció új útmutatójára, amit nyilván láttál azon az oldalon.

Az Ebola kevéssé jelent kockázatot kis hazánkban ellentétben a halálozási statisztikákat vezető szív-érrendszeri betegségekkel szemben.

TLR4 2007.09.14. 18:19:23

GaceTillero: Igen, lehet, hogy folyamatosan jelen van,és van egy alap fertőzésszám, de nem mindegy, hogy mennyi embert betegít meg adott idő alatt. Azért szerintem a WHO-nak hinni lehet...

rotting: a cardiovascularis megbetegedéseket sem felejtettem el, rendkívül fontosak éppen gyakoriságuk miatt, fogok majd velük foglalkozni külön. Persze, hazánkban szerencsére nincsen Ebola, de érdekesnek érdekes...:)

dendrimer · http://dendrimer.blog.hu 2007.09.14. 18:42:05

Hali!

Írnak ott még iraki koleráról is.
Ha valaki rettegni akar egy kicsit:
www.who.int/csr/don/en/
süti beállítások módosítása