Cukros bajok-a diabetesről
2007. szeptember 23. írta: TLR4

Cukros bajok-a diabetesről

Ma egy igen gyakori, és sajnos, egyre gyakoribbá váló népbetegséget fogok kivesézni. Ez a cukorbetegség, orvosi nevén a diabetes mellitus.
A diabeteses betegek száma világszerte növekszik, ma már hazánkban több mint 500 ezer beteg kezelése történik. Az igaz, hogy ezek csak az ismert esetek, és sok marad észrevétlenül nagy károkat okozva a szervezetben.

A hasnyálmirigy és az inzulin

A hasnyálmirigy egy olyan szervünk, ami nemcsak emésztőenzimeket ürít a patkóbélbe (duodenum), hanem hormonokat is termel. A hormontermelő részeket, amik szigetszerűen fordulnak elő a hasnyálmirigyben hívjuk Langerhans-szigeteknek. Azok a sejtek, amelyek inzulint termelnek, a Langerhans-szigetek béta sejtjei.
Az inzulin egy polipeptid hormon. Az egyik legfontosabb hatása, hogy csökkenti a vércukorszintet. Hogyan is történik ez meg? Egyrészt serkenti a zsírsejtek és az vázizom glükózfelvételét Ebben a két szövetben olyan glükóztranszporter molekulák vannak, amelyek inzulin jelenlétében fognak működni: bejuttatják a glükózt a sejtbe. Serkenti még a glikogén szintézisét a májban és az izomban, illetve serkenti a szőlőcukor lebontását a sejtben. Ezen kívül hatása van még a sejtosztódásra is.


Hogyan készül az inzulin?
A béta sejtekbe, ha sok glükóz kerül, akkor megnő az ATP (adenozin-trifoszfát) mennyisége. Az ATP egy olyan molekula, ami energiát szolgáltat a sejtek számára. Az ATP pl. glükóz lebontásából képződik. Ha sok ATP lesz a béta sejtben, akkor ez az inzulin vérbe való felszabadulását fogja előidézni.

Mi is az a cukorbetegség?

A diabetes mellitusnak alapvetően két típusa van, amit nagyon fontos elkülöníteni.
Az egyik az I-es típusú diabetes, ami zömmel fiatalkorban alakul ki. A hátterében főként autoimmun folyamat áll. Az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Így nem képződik inzulin. Azonban ez az esetek mindössze 5-10%-ban van így, és már fiatalkorban is kialakulhat.
A II-es típusú diabetes mellitus főként idősebb korban jelentkezik. Sajnos, a statisztikák szerint egyre fiatalabb korban jelenik meg, és a megbetegedések száma már a harmadik világban is extrém módon emelkedik. Ez adja a cukorbetegek számának dönő többségét. Azonban ezaz a betegség, ami megelőzhető. Ugyanis ebben a betegségben csökken a szövetek inzulinérzékenysége. Ezt okozhatja akár a zsírszövet nagy mennyiségű felszaporodása, aminek az oka lehet az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

Az inzulinérzékenység csökkenésével az inzulintermelés fokozódik a béta sejtekben, hiszen magas lesz folyamatosan a vércukorszint. Azonban egy idő után ki fognak merülni a béta sejtek, és az inzulin termelés csökken, a vércukor szint magas marad, a sejtek nem fogják felvenni a cukrot, hiszen nincsen inzulin, ami azt elősegítené.
Így a sejt éhezni fog, és úgy is fog viselkedni, mintha nem lenne elég energia a szervezetben. Ez megindítja a glükoneogenesist a májban. Ez azt jelenti, hogy még több cukor fog keletkezni, még magasabb lesz a vércukorszint. A vesében csak egy bizonyos koncentrációig kerül vissza a glükóz vissza a vérbe. A vesecsatornácskákban glükóz fog maradni, ami vizet vonz. Emiatt sok vizelet fog keletkezni, ami a szervezet vízvesztéséhez vezet. A vizelet glükózt tartalmaz. Különösen az I-es típusú cukorbetegségben fordul elő diabeteses ketoacidosis, súlyos esetben a kettes típusnál is előfordulhat. Ez azt jelenti, hogy ketontestek fognak keletkezni a vérben, ami a vért savassá fogja tenni. A ketontestek közé tartozik például az aceton. Ha valakinek a lehelete aceton szagú, akkor a diabetes gyanúja fentáll. Főképp akkor, ha ehhez gyengeség, gyakori, bőséges vizelet, magas éhgyomri vércukorszint (5,5 mmol felett), állandó éhség és szomjúság társul. Sok esetben a szemfenék károsodását, a veseműködés kórossá alakulását vonja maga után.

Hogyan előzhető és kezelhető a diabetes mellitus?
A kezelése jelenleg inzulin adagolásával történik. Ezt vagy tabletta vagy injekció formájában juttatják a szervezetbe. Kísérletek vannakaz elpusztult bétasejtek őssejtekkel való pótlására.
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető egészséges életmóddal. Sportolással, egészséges táplálkozással csökkenthető a rizikója a megbetegedésnek még családi hajlam esetén is. Akinek ismert inzulin rezisztenciája van (pl. glükóztranszporter hiba miatt) szintén késleltetheti ezzel a móddal a béta sejtek kimerülésének a bekövetkezését.

Természetesen, ha valaki cukorbeteg változtatnia kell életmódján. Vannak olyan ételek, amelyek nem emelik gyorsan a vércukorszintet. Ezek az alacsony glikémiás indexű ételek. Ilyen például a cukkini, a brokkoli és a magas rosttartalmú ételek. Az ilyen ételek fogyasztása ajánlott. Kerülni kell a magas szénhidráttartalmú ételeket pl. sütemények, kóla, chips. Ajánlott a heti többszöri úszás és jó tempójú gyaloglás.
Akinek a cukorbetegséghez elhízás is társul, annak számolnia kell más következményekkel is. Ilyen a magas koleszterinszint is, ami érelmeszesedéshez (arteriosclerosis) vezet. Ez nagyon megnöveli a szívinfarctus veszélyét.
A cukorbetegnek folyamatosan ellenőriznie kell a vércukor szintjét. Sokan nem tartják be a diétát, csak az ellenőzés előtt. Ma már ezt a csalást is le tudják leplezni, a hemoglobin egyik oldalláncának a cukortartalma magas vérukorszint esetén megnő. Ezt le tudják mérni, így ellenőrizni lehet azt, hogy a beteg betartotta-e a diétát. Sajnos, sok fehérjének is megnő a cukortartalma, és ez esetleg működésbeli károsodáshoz vezethet.

Tehát nagyon fontos a megelőzés, amiben az egészséges táplálkozásnak és a sportnak nagyon nagy szerepe van. Időnként érdemes megméretnünk a vércukorszintünket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr67174579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása