Hogyan káros az alkohol?
2007. október 28. írta: TLR4

Hogyan káros az alkohol?

Van egy mondás, mi szerint az alkohol öl, butít, nyomorba dönt. Mi ennek a valóság alapja? Ezt szeretném most kivesézni egy kicsit élettani, biokémiai szempontból.

Először is az alkoholok közül, amit fogyasztunk az az etanol, a továbbiakban ezt fogom érteni alkohol alatt. A metanol súlyosan mérgező, ugyanis formaldehiddé alakul, ez pedig a fehérjék között keresztkötéseket képez, károsítva ezzel a funkcióikat.
Ezért nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ne igyunk olyan tartalmú valamit, amiben ez van. Volt régebben olyan borhamisítás, amiben metanol volt etanol helyett. Metanolból tisztán 100 ml halálhoz vezet, míg már egy nagyon kevés is vaksághoz vezet.

Az alkohol legfontosabb károsító hatása a májban jelentkezik. Az etanol az alkohol-dehidrogenáz által katalizált reakcióban acetaldehiddé alakul, amelynek során a NAD+ból NADH+H+ keletkezik. Az acetaldehid  is tovább alakul az acetaldehid-dehidrogenáz hatására, és szintén 2 hidrogéniont fog felvenni a NAD+. A NAD+ az a nikotinamid adenin dinukleotid, amely a hidrogénion (proton) szállításában vesz részt, és számos anyagcsere folyamatban nélkülözhetetlen ez a tevékenysége. Ha sok alkoholt fogyasztunk, akkor nagyon sok NADH és hidrogénion fog keletkezni.
 A sok NADH és kevés NAD+ pedig gátolni fog olyan folyamatokat, amelyek az oxidált formát (NAD+)igényelnék. Ilyen a zsírsavoxidáció például.
A zsírsavoxidáció folyamán bomlanak le a zsírsavak, és keletkezik belőlük a sejt által hasznosítható energia. Ha ez nem lehetséges, akkor felhalmozódnak a májsejtekben és az Ito-sejtekben, és zsírmáj alakul ki, amely az előszobája a májcirrhosis kialakulásának. Az Ito-sejtek rendkívül különleges sejtek, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a máj normális működéséhez.




























Az alkoholos májbetegség végstádiumában ezek a sejtek kezdenek olyan kollagéntípust termelni, amely nem jellemző az egészséges májra, és megváltozik a májban lévő kis erek (sinusoidok) falának a tulajdonságai is, így nem tudja a máj ellátni a funkcióját. Ezt a változást a sok acetaldehid, és a laktát okozza. Mivel a májnak hihetetlen sok funkciója van, így ha a máj véglegesen károsodik, csak a transzplantáció segíthet. Megfelelő donort találni, pedig nem könnyű. A tünetek közél tartozik a fáradékonyság, gyengeség, zavartság, fájdalom a májnak megfelelő hasi részen, emésztési zavarok, sárgaság és hasi folyadékgyülem. A hasi folyadékgyülem, és az ödémára való fokozott kockázat, pedig a vér albumin koncentrációjának csökkenése miatt alakul ki, hiszen a máj nem képes a  megfelelő szintézisére. Az albuminnak normálisan nagyon fontos szerepe van az ödéma kialakulásának a megakadályozásában. Másik következmény, hogy kitágulnak a hasi felületes vénák, ugyanis a májat ellátó vena portae rendszerében megnő a nyomás a károsodás következtében. Emellett ugyanezen okból kifolyólag megnő a kockázata a nyelőcső bevérzéseknek és az aranyér kialakulásának is kedvez.
Természetesen zsírmáj, cirrhosis, nemcsak alkohol, hanem egyéb betegség hatására is kialakulhat.

És mindeközben megnő az ammónia szintje is a májkárosodás következtében, ami át tud jutni a vér-agy gáton, gátlódni fog a citromsavciklus, nem fog képződni a neuronokban elég energia és az ammónia toxikus az idegsejtekre. A másik, hogy az elégtelen lebontás következtébe olyan anyagok is képződnek, amelyek megzavarják az idegrendszer normális működését. A gamma-aminovajsav receptorainak (ez egy gátló transzmitter) egyik típusa aktiválódik folyamatosan, és ezt az idegrendszer úgy próbálja kompenzálni, hogy több serkentő neurotranszmittert termel, és fokozza a hatékonyságát ezeknek. Csak ha, hirtelen elhagyjuk az alkohol fogyasztását, akkor átmeneti túlingerlékenység következik be.

És feltétlenül meg kell emlékeznem itt arról, hogy az alkohol-gyógyszer fogyasztás egyidejűleg milyen veszélyeket rejt. A májban található egy méregtelenítő enzimrendszer (ez a cytochrome-P450 rendszer), amelyet az alkohol nagy mennyiség fogyasztása esetén aktivál. Ha ezzel egyidejűleg gyógyszert fogyasztunk, a gyógyszer méregtelenítése elégtelen lesz, és mérgezés alakulhat ki, melynek következtében a máj sokkal hamarabb és sokkal súlyosabb formában károsodik. Ezért nagyon tartózkodjunk a gyógyszerek és az alkohol egyidejű fogyasztásától.

Természetesen ezek a tünetek, betegségek a krónikus alkoholizmushoz társulnak, ezért 1 pohár vörösbortól, vagy mértékletes alkoholfogyasztástól nem alakulnak ki tőle. Azonban ne feletkezzünk el arról sem, hogy kizárólag jó minőségű italokat fogyasszunk, mégha több pénzbe is kerül. Nemcsak az ízük jobb, hanem kevésbé viselik meg a szervezetet.
Sajnos, ma Magyarországon nagyon nagy a krónikus alkoholisták aránya, íme egy diagramm a www.nepegeszseg.hu oldalról:



A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr80204558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaceTillerro · http://mindennapiafrika.blog.hu 2007.10.29. 17:49:39

Jó az írás. Az biztos, hogy talán a máj az egyik legfontosabb szervünk, nagyon kell(ene) rá vigyázni.

höhö 2007.10.29. 22:02:43

Szerzünk újat. höhö:) csak arra figyelj, hogy el ne aludj amikor melletted vagyok, mert oda a friss, üde májacskád;)

Zak 2007.10.29. 22:13:50

Jo lenne tudni mi szamit soknak. Alkoholezrelek/(testtomeg*ido) esetleg berugasok szama/honap aranyok talan erdekesek lehetnenek. Valamint a képeket nem tudom felnagyítani :(

bence 2007.10.29. 22:33:37

izgalmas a tartalom, de egyik ábrából sem lehet látni semmit. (legalább az utolsónál van link, megyek és meg is nézem)

üdv, és kitartást a cikkíráshoz

Rwindx 2007.10.29. 23:02:26

hmm, elég megrázó írás. Kegyetlenül tényszerű, ami mondjuk nem baj :)

csavarhuzo · http://csavarhuzo.blog.hu 2007.10.29. 23:17:14

na erre iszunk! :D
jó írás

RAptor 2007.10.29. 23:47:06

Azt viszont ne felejtsük,hogy a máj a legöngyógyítóbb szervek egyike, ez a tény ideológiának sem rossz :-)

IMOPB 2007.10.30. 07:23:16

Arról se feledkezzünk meg, hogy az alkohol nagyon jó zsíroldó hatású.
A mielinhüvelyben(ez az idegsejtek szigetelő rétege) zsírszerű anyagok(lipoidok) végzik a szigetelést.Tehát nagy mennyiségű alkohol bevitele estén a központi idegrendszerünk egyszerűen zárlatos lesz.Oldódnak a gátlásaink(szószerint), mozgásunk kissé koordinálatlan lesz.A mielin nagyon jól regenerálódik, de ne felejtsük el azt sem, hogy a sejteket határoló sejthártya is főrészt zsirszerű anyagokból áll.Ha véletlenül kilyukad, az a sejt pusztulásával jár.Ez a zsíroldó hatás magyarázza a szerves oldószerek bódítóhatását is.
Nem mellékesen a kioldott zsírszerű anyagokat a máj dolgozza(dolgozzná) fel.
Egyébként az alkohol fogyasztás hatásait az egyidejűleg bevitt zsírok mennyisége jelentősen csökkenti.Tehát ha valaki be akar rúgni mint az albán szamár, előtte ne egyen zsíros kenyeret!:-))(Se pacalt!):-))

Voodookoop 2007.10.30. 08:58:42

Hi,

Úgy tudom, hogy a májátültetés az egyik legbonyolultabb és legkockázatosabb transzplantációs műtét (azon felül, hogy donort is nehéz találni). Viszont rémlik, hogy valaki úgy kapott új májat, hogy egy kisebb darabot ültettek be neki és hónapok alatt kifejlődött, regenerálódott a teljes mája (vagy lehet, hogy csak az eredeti májából vágrak le egy nagyobb darabot, és az nőtt újra?). A kérdésem az, hogy ez lehetséges, vagy csak álmodtam volna?

Molekula 2007.10.30. 09:08:41

Erről mi a véleménye egy hozzáértőnek?

"Curcumin prevents alcohol-induced liver disease in rats"

ajpgi.physiology.org/cgi/content/abstract/284/2/G321

Holdkor 2007.10.30. 10:11:27

Engem az agyban lévő idegsejtekre gyakorolt hatás érdekelne...

TLR4 2007.10.30. 11:49:04

Kicsit felnagyítottam a képeket, így most már jobban látható, elnézést érte.

TLR4 2007.10.30. 14:55:30

A belinkelt cikkről: Ez a curcumin egy érdekes dolog... Az NF-kB útvonalnak nagy jelentősége van gyulladásos folyamatokban is (meg még sok minden másban is), és azt mutatták ki a cikk szerzői, hogy ezt gátolta patkányokban, tényleg érdekes eredmények születtek. Sőt a gyulladásos citokinek megjelenését is gátolta, illetve a Kupffer-sejtek bakteriális endotoxin által kiváltott aktivációját is (ez azért elég figyelemreméltó), persze ezeknek közük van ehhez a jelátviteli útvonalhoz. De azért én kíváncsi lennék egyéb hatásokra is (pl. mennyiben befolyásolja a kórokozók elleni immunválaszt, mert elég keményen érinheti a leírások szerint), ez csak nagyon kis szelete a dolgoknak...

TLR4 2007.10.30. 15:58:15

Örülök, hogy tetszik, igen lehetett volna többet írnom az idegrendszeri folyamatokról, ígérem egy plusz kommentben ezt pótolom.

györgyuszo 2008.11.28. 08:54:54

Az én drága volt párom,már 30 éve vedel mint az állat,és most 53 évesen vannak gondjai,sőt 10 éve hasnyálas,és jó étvágya van,zsiros és füsteres diolgokat sőt húst a hússal,jó már vannakgondok,de nagyivben fittyent mindenre gyógyszert szed és megissza a magáét mindennap,nem értem hol itt a sulyos betegség ,aki meg nem iszik,vége meghal.
süti beállítások módosítása