A meddőség és a stressz
2007. november 24. írta: TLR4

A meddőség és a stressz

A mai rohanó világunkban, mikor a nőkre is különféle társadalmi szerepek hárulnak, és egyre többféle módon kell megfelelni, elkerülhetetlen, hogy essen szó a stresszről és a meddőség esetleges kapcsolatáról. Ez a kapcsolat egyáltalán nem esetleges, hanem tudományosan már régen bebizonyított, azonban a köztudatban nem igazán terjedt el.
Először szeretném sorra venni a különböző stresszhatásokat, a szervezet stresszhatásokra adott válaszait és azok kapcsolatát a ivari működéssel. Elsősorban most a nőkre szeretnék kitérni.

A stressz fogalmát nagyon sokféleképpen, sok aspektusból lehet meghatározni. Egyrészt van stressz sejtbiológiai értelemben (például hirtelen hőmérséklet, pH változás), és ezekre a sejtek bizonyos biokémiai változásokkal reagálnak. Ezzel azonban most nem foglalkoznék, hanem majd máskor, hiszen ez egy rendkívül érdekes területe a biológiának, amivel külön érdemes foglalkozni.
A stressz a szervezet válasza  bizonyos nem specifikus károsító tényezőkre, ezt a definíciót még Selye János alkotta. Ő alkotta meg a stressz fogalmát, vizsgálta a bekövetkező reakciókat a különböző stresszhatásokra, és ezzel világhírt szerzett magának. Ilyenek a természeti katasztrófák háborúk, egy közeli hozzátartozó halála, vizsgák, munkahelyi megfelelési kényszer, párkapcsolati problémák, elfojtott feszültség. A szervezet stresszre adott reakciójának 3 fázisa van: az első az alarm reakció, a második az ellenállás fázisa és a harmadik a kimerülés, ha a második fázis túl sokáig tart.

A stresszreakciókban alapvető szerepet kap a hypothalamus-hypophysis-mellékvese tengely, amely a szervezet anyagcseréjében alapvető fontosságú. Nézzük szépen sorba, hogy melyek azok a hormonok, amelyek koncentrációja stressz hatásokra megváltozik és ezzel hatással van a menstruációs ciklusra, a zigóta megtapadására a méhfalban.

A hypothalamus olyan hormonokat termel, amely az agyalapi mirigy (hypophysis) hormontermelését befolyásolja. Ilyen a CRH (corticortop releasing hormon), GnRH (gonadotropin releasing hormon), és hatással van még erre a működésre a TRH (tireotrop releasing hormon) és a dopamin nevű neurotranszmitter is. A CRH az agyalapi mirigyben termelődő ACTH szekrécióra hat. Az ACTH, pedig a mellékvesekéregben a szteoridhormonok szintézisét fokozza, a megnövekedett ACTH szint viszont gátolja a CRH felszabadulását. Ezt hívják negatív visszacsatolásnak. A kortikoszteroidok viszont alapvető szerepet játszanak a stresszválaszban, a megnövekedett CRH pedig képes gátolni a GnRH-t, ami szintén ciklus rendellenességekhez, meddőséghez vezet.

Rendkívül fontos hormon a GnRH, azaz a gonadotropin releasing hormon, ennek kulcsszerepe van a női ciklus szabályozásában. A katecholaminok növelik, az különböző opiát neurotranszmitterek csökkentik a szekrécióját. Az opiát neurotranszmitterek koncentrációjának növekedése viszont gátolja a GnRH szekréciót és fokozza a CRH szekréciót. A GnRH az agyalapimirigy LH (luteinizáló hormon) és FSH (folliculus stimuláló hormon) termelődését fokozza. Ennek a két hormonnak alapvető szerepe van a női nemi ciklusban.
A GnRH az LH és FSH termelődésére hat. Az FSH fokozza az ösztrogének termelődését, férfiakban pedig a spermiumok fejlődésért segíti elő. Az LH felelős az ovuláció kiváltásáért. Az ovuláció a menstruációs ciklus kb. 14. napján megtörténő jelenség, amelynek során a petesejt kiszabadul a petefészekbeli tüszőből és ekkor képes megtermékenyíteni a spermium azt. A tüsző, pedig sárgatestté fejlődik, ami progreszteront termel. Ha a megtermékenyítés bekövetkezik, akkor a sárgatest megmarad, tovább termeli a progeszteront és megakadályozza a méhnyálkahártya leválást, azaz a menstruáció bekövetkezését. Ha a sárgatest elhal, mert nem történik meg a megtermékenyítés, akkor a méhnyálkahártya leválik. A terhesség korai szakaszában a hCG nevű hormon feladata a sárgatestműködés fenttartása. A hCG-t a méhlepény egyes sejtjei termelik. Ha ez nincsen meg, akkor vetélés jön létre, hiszen a méhnyálkahártya leválik.

Az ösztrogének a másodlagos női nemi jellegek kialakulásáért felelősek, serkentik a tüsző és peteérést, befolyásolják a petefészek és a méh működését, előkészítik a női szervezetbe jutott spermiumokat a petesejtbe történő behatolásra.
A progeszteron hatása pedig abban áll, hogy előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt megtapadására, beágyazódására.

A GnRH szekréciót a prolaktin képes csökkenteni, ami egy hypophysis hormon. Ennek szerepét kimutatták akut fizikai vagy pszichoszociális stresszben is. Koncentráiója stressz hatására is emelkedik többek között. Közismert, legkifejezettebb szerepe az emlőmirigy differenciálódásának és a tejtermelés kezdetének az indukálása. Az egyik leggyakoribb meddőséghez vezető betegség a hyperprolaktinaemia, ami a prolaktin emelkedett szintjével jár. Ennek oka lehet egy hormontermelő daganat a hypophysisben, bizonyos gyógyszerek, és a pajzsmirigy csökkent működése. Ugyanis a prolaktin termelődését a dopamin gátolja, míg a TRH ( tireotróp releasing hormon, ami a TSH termelést és ezzel a pajzsmirigy megfelelő működését is szabályozza) serkenti a felszabadulását. Stresszhelyzetekben szintén nő a prolaktin koncentrációja, és ez meddőséghez vezethet, a sárgatest nem kielégítő működésén és a menstruáció kimaradásán keresztül. Férfiakban is, ha előfordul ilyen betegség -bár nagyon ritka, főleg daganat hatására- az a hereműködés és a potencia zavarával jár. Kezelése a dopaminhoz hasonló szerkezetű vegyületek adásával történik, számos mellékhatással jár, vagy ha daganatról van szó, akkor műtéti úton.

A GnRH szintet csökkenti az anorexia, a kóros soványság, éhezés is. Ugyanis a leptin, az egy hormon, amit a zsírszövet termel. Ha nincs megfelelő mennyiségben zsírszövet, akkor a leptin szinjte nagyon alacsony lesz. Ezaz alacsony szint, pedig a GnRH termelődését fogja gátolni, így kimarad a menstruáció.

Mint láthatjuk, a stressz alapvetően befolyásolja a különböző hormonok szintjét, és a pszichoszociális és fizikai stresszre adott válaszreakciók nagyban megegyeznek. Ezért is fontos, hogy szánjunk időt önmagunkra. Sportoljunk, lazítsunk, vezessük le a feszültséget és étkezzünk egészségesen. És ami nagyon fontos, legfőképpen önmagunkkal legyünk békében.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr39236229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása