Debrecen-díj a Molekuláris Orvostudományért 2008.
2008. december 07. írta: TLR4

Debrecen-díj a Molekuláris Orvostudományért 2008.

Debrecen-díj a molekuláris medicináért

2008. december 4-én 11 órakor átadták a Debrecen-díj a molekuláris medicináért elismerést Bruce M. Spiegelman amerikai sejtbiológus professzornak a Debreceni Egyetem főépületének aulájában. A díjat minden évben egy olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg, akinek a felfedezése nagyban hozzájárult a molekuláris medicina fejlesztéséhez, és a klinikai gyakorlatba is beépült eljárást, módszert dolgozott ki. Bruce M. Spiegelman a Harvard Egyetem professzora, aki kutatócsoportjával együtt 1994-ben felfedezte a PPAR-gammát, és azóta a PPAR-gamma és a PGC1-alpha szerepét vizsgálja különböző anyagcsere folyamatokban, betegségekben. A PPAR-gamma többek között a zsírsejt differenciálódásban alapvető szerepet játszik, és különböző antidiabetikus (cukorbetegség elleni) gyógyszerek támadáspontja.

Az ünnepség Fésüs László, rektor úr beszédével kezdődött, melyben a „Debrecen-díj a molekuláris medicináért” díjról volt szó, azaz milyen kritériumok alapján választják ki a díjazottat. A beszéd végén bejelentette a 2008. évi díjazottat, Bruce M. Spiegelmant. Majd ezután Paragh György, centrumelnök úr mutatta be a díjazott kutatási területét, mely érinti a barna zsírszövet differenciációját, Duchenne-, és Becker-féle izomdisztrófiát, az Alzheimer-kórt, a daganatos megbetegedéseket, a diabetes mellitust és az antidiabetikus gyógyszereket. Majd Gergely Pál, tudományos centrumelnök-helyettes úr, sorolta fel a díjazott eddigi kitüntetéseit, tagságait különböző tudományos társaságokban, és említette, hogy több mint 300 publikációja jelent meg. Bruce M. Spiegelman biológusként végzett, majd a Princeton Egyetemen PhD-zott, 1992-ben került a Harvard sejtbiológiai tanszékére, és a Dana Farber Rákkutató Intézetben is dolgozik.

Ezután Spiegelman rendkívül érdekes, és jól felépített díszelőadása következett, aminek fő témája a barna és a fehér zsírszövet differenciálódásának különbsége volt. Azt hiszem nagyon jó volt meghallgatni, sok érdekességet említett előadásában. Egy következő posztban pedig majd ki fogok térni néhány kutatására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr70810221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása