A mélyvénás thrombosis kezelése
2015. február 04. írta: TLR4

A mélyvénás thrombosis kezelése

Tegnapi bejegyzésben a mélyvénás trombózis okairól, tüneteiről volt szó, ennek apropóján ígéretet tettem arra, hogy szót ejtek a kezelésről is részletesebben. Miért is van szükség véralvadásgátlásra? Az egyik, hogy megakadályozzuk a tüdőembolia kialakulását. Ha egyszer kialakul a trombózis, megnő az ismétlődés veszélye. Nemcsak ebben a betegségben másrészt bizonyos szívritmuszavarok, illetve műbillentyű beültetés esetén is szoktunk véralvadásgátlókat alkalmazni. A véralvadás egy komplex molekuláris folyamat,  ezt  többféle szerrel lehet gátolni, így többféle hatású gyógyszer van a forgalomban. Két csoportról lesz most szó, az egyik a heparinok, kis molekulasúlyú heparinok illetve a szájon át szedhető véralvadásgátlók.

l6.jpg

Véralvadásgátló kezelésként alkalmazhatnak heparinokat, illetve alacsony molekulasúlyú heparinokat (LMWH). Az alacsony molekulasúlyú heparinokat bőralatti injekciók formájában alkalmazzák. A mellékhatások kedvezőbbek a heparinokénál, és ellentétben a szájon át szedhető véralvadásgátlókkal terheseknél is alkalmazhatóak.

pills-anticoagulants.jpg

Szájon át szedhető véralvadásgátlók (orális anticoagulánsok) csoportjába több szer is tartozik.Az egyik csoport hatása a K vitamin függő véralvadási faktorok gátlásán alapul. Ebbe a csoportba tartozi6k az acenokumarol és a warfarin. A K vitamin központi szerepet játszik a véralvadásban, éppen ezért a K vitamin tartalmú ételek, mint a brokkoli, karfiol és a káposzta nagy mennyiségű fogyasztása befolyásolja a gyógyszer hatását. Ezekből nagy mennyiséget nem ajánlott fogyasztani. Fogyasztásuk nem tilos, de a napi ajánlott mennyiséget nem szabad túllépni. A betegnek emiatt speciális diétát kell tartania, valamint bizonyos gyógyszereket is csak ellenőrzés mellett szedhet. A betegnek rendszeresen kell járni vérvételre általában a háziorvoshoz, ahol a gyógyszer hatékonyságát ellenőrzik, ekkor az INR-t nézik. Ha túl alacsony az érték, a gyógyszer nem elég hatékony, ezért emelik az adagot. Ha túlságosan magas az vérzési veszéllyel is járhat. Ilyenkor csökkentik az adagot, de fel lehet függeszteni a hatást például K vitaminnal is. Rendszeres ellenőrzés mellett biztonságos a használatuk. Terhesség esetén nem használhatók.

Az utóbbi években jelentek meg új típusú szájon át szedhető gyógyszerek. Ilyen szer a rivaroxaban vagy a dabigatran is. Ezeknél sem a diéta, sem az INR rendszeres ellenőrzése nem szükséges.

Mélyvénás trombózis esetén a kezelés ágynyugalommal kezdődik, miközben heparinokat/ alacsony molekulasúlyú heparinokat adnak. Pár nap elteltével általában szájon át szedhető véralvadásgátlóra váltanak, innentől kezdve oda kell figyelni a táplálkozásra. A kórházban dietetikus segít a megfelelő tájékoztatásban.

index.jpg

Fontos a beteg óvatos mobilizálása kb egy hét elteltével, ez óvatos járkálást jelent fokozatosan emelve a távolságot. Az érintett végtagot rugalmas pólyával kell betekerni több hónapon keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr127141655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása