Védőoltásokról őszintén
2015. február 26. írta: TLR4

Védőoltásokról őszintén

Pár nappal ezelőtt nagy port kavart a hír, hogy meghalt Berlinben egy német gyermek kanyaróban. Tavaly október óta Berlinben mintegy 600 megbetegedést regisztráltak. A XXI. században elég nonszensznek hangzik mindez, hiszen a betegség megelőzhető. A megbetegedés oka természetesen az oltás hiánya volt, Németországban amúgy nem kötelező a kanyaró ellen a védőoltás. A nem várt haláleset megelőzhető lett volna a kanyaró elleni védőoltással.

l6.jpg

Mi is az a védőoltás? Ki találta ki?

Kezdjük a legelején. Az ókor óta történtek próbálkozások a fertőző betegségek -mely akkoriban a leggyakoribb haláloknak számított- elleni küzdelemben. Azonban 1796-ban Angliában feketehimlő járvány tört ki. A feketehimlő rettegett betegség volt egész Európában addig, nagyon magas halálozási aránnyal, és a túlélők között is súlyos szövődményekkel pl. vaksággal. Gondoljunk csak Kölcsey Ferencre. Visszakanyarodva az angliai járványhoz, akkoriban élt egy Edward Jenner nevű orvos, akinek felkeltette az a tehenészlányok közötti pletyka a figyelmét, hogy "a tehénhimlő megvéd a fekete himlőtől", valamint a következő példa, hogy egy földműves, Benjamin Jesty – ismerve ezt a megfigyelést –, hogy a tehénhimlő megvéd a fekete himlőtől, 1774-ben sikeresen megfertőzte a feleségét és két gyermekét tehénhimővel, s így megvédte őket a járványtól. Jenner 1796. május 14-én oltotta be kertésze nyolcéves fiát, James Phippst a Sarah Nelms kezén kialakult tehénhimlős hólyag váladékával. A kisfiú utána kicsit rosszul érezte magát, enyhe hőemelkedése lett. Később feketehimlővel fertőzte meg a gyermeket, aki teljesen egészséges maradt. A fertőzést többször megismételte, ám a gyermek teljesen védettnek bizonyult a betegséggel szemben. Tehát nemcsak megfigyelte, hanem bizonyította is a védettség kialakulását.Az már más kérdés, hogy a mai szemmel nézve merész emberkísérlet volt ez, ilyet ma már végezni etikátlan, viszont ennek az eredménye nem lett más, mint a betegség felszámolása. Ez az eredmény az egyik legnagyobb sikertörténet a fertőző betegségek elleni küzdelemben.

Sajnos, ma már sokan elbagatellizálják a fertőző betegségeket, talán a védőoltások sikeressége, az antibiotikumok és a fejlett orvostudomány miatt. Pedig nem kellene, hiszen védőoltások híján a rettegett betegségek újra elterjedhetnek, és a fertőző betegségek ismét vezetni fognak a haláloki statisztikákon.

A védőoltás célja nem más, minthogy a beteg védetté váljon az adott kórokozóval szemben, tehát egy mesterséges immunitás alakul ki, mely történhet ellenanyagokkal (ezt hívjuk passzív immunizációnak) illetve elölt vagy legyengített kórokozóval, esetleg a kórokozók bizonyos részeinek bejuttatásával (ez az aktív immunizálás).

Az aktív immunizálás során nem történik más, minthogy a szervezet válaszol a beadott kórokozóra. Ennek során -leegyszerűsítve- aktiválódik a sejtes és a humorális immunitás (antigénprezentáló sejtek bemutatják a kórokozó kis darabkáit a T-sejteknek, akik aktiválódnak, és megjegyzik a kórokozót. A B-sejtek is aktiválódnak, ellenanyagtermelés történik, valamint ők is megjegyzik. Mikor a beoltott egyén újból találkozik a kórokozóval az immunválasz azonnal aktiválódni fog, hiszen az immunrendszer emlékszik és sokkal gyorsabban és hatékonyabban pusztítja el azt, mintahogy azt egyébként tenné. Ennek hatására a betegség tünetei, lefolyása enyhül, vagy meg sem jelenik.

180px-antibody.png

A passzív immunizálás során pedig már kész antitesteket adunk be a betegnek, ezt bizonyos esetekben használjuk.

Természetesen lehetnek a védőoltásoknak mellékhatásai, és vannak ellenjavallatai is, azonban ezek egyike sem olyan súlyos, mint egy járvány és következményei. Gondoljunk csak az ebolára! Hány embernek kell meghalnia azért, mert még nem létezik a betegség ellen hatékony oltás, ami megvéd a betegségtől? Talán az egyik működni fog a mostani kísérleti szerek közül.

Sajnos, manapság egyre nagyobb trend a védőoltások megtagadása. Hogy ez milyen veszélyekkel jár? Sajnos, sokan nincsenek tisztában vele, de trendi magatartás. Elfelejtve azt az egyetlen picike bökkenőt, hogy ezzel nemcsak a saját egészségét befolyásolja, hanem a közösségét is veszélyezteti.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr97222607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2015.02.27. 11:34:48

A berlini gyereknél más gond is lehetett, mert a kanyaró nem halálos betegség. Gyermekkoromban még nem oltottak ellene, szinte minden gyerek megkapta, járványai is voltak, de még a szülők sem estek pánikba, simán ki lehetett heverni és akkoriban nem hallottam kanyaró miatti halálesetről.

lucernaböde 2015.02.27. 11:45:05

@laci_52:
"Különböző adatok vannak a kanyarós betegek halálozási arányára. A Centers for Disease Control and Prevention (USA) 1:500 és 1:1000 közé teszi. Többnyire az agy vagy a tüdő gyulladása vezet halálhoz."
Az idézet a Wikipédiáról van, de a hivatkozott cikket megnéztem, létezik.
Egyébként abban igazad van, hogy általában olyan gyerekek halnak bele, akiknek egyéb problémájuk is van. De ettől még a kanyaró egy súlyos, potenciálisan halálos betegség.

Roy 2015.02.27. 12:49:30

@laci_52: Nem a kanyaróban halnak meg, hanem annak szövődményeiben. Ezen kívűl maradandó betegséget károsodást is okothat. Egyébként meg nem értem azokat a szülőket akik nem élnek a védőoltások lehetőségeivel. Arról meg nem is beszélek, hogy milyen felelőtlenek. nem csak a saját gyerekük egészségét veszélyeztetik, hanem más gyerekekét is. A kanyaró fertőző betegség. Mi lett volna, ha Salk, illetve ismertebb Szabin cseppeket nem találták volna fel. Hány gyerek halna meg, vagy lenne nyomorék a gyermekparalízis miatt. Pont ennek köszönhető, hogy ez a betegség szinte már nem létezik. Vegyük a feketehimlőt. Szinte fél világot kiírtotta. Mára a védőoltásnak köszönhetően ez a betegség teljesen eltünt. Egyébként a mai napig őriznek a világ különböző pontjai ebből a védőoltásból. Bárhol a világon ismét fel ütné a fejét, napokon belül bevethető lenne a védőoltás.

Roy 2015.02.27. 12:51:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kákán is csomót keres?

TLR4 2015.02.27. 14:48:55

Először is köszönöm a hozzászólásokat, és minden építő jellegű kritikát, de minden személyeskedő kommentet törlök.
süti beállítások módosítása