A lisztérzékenység, azaz orvosi nevén coeliakia, vagy gluténszenzitív enteropathia a lakosság mintegy 1%-át érinti.
Mégpedig úgy alakul ki, hogy genetikai adottság esetén a búzában található glutén egyik fehérjéje a gliadin keresztreagál a szöveti transzglutaminázzal. Tudom, ez elég misztikusan hangzik, de a lényeg az, hogy az arra hajlamos egyénekben olyan immunológiai folyamat alakul ki, amelyben antitestek képződnek a gliadin és a szöveti transzglutamináz enzim ellen. Ez a folyamat a vékonybél nyálkahártyájának károsodásához, a bélbolyhok fokozatos sorvadásához vezet.
Mivel a vékonybél fontos szerepet tölt be a tápanyagok felszívódásában, ezért felszívódási zavar fog létrejönni. Mindez a következő tüneteket eredményezheti:
Hasmenés, fogyás, vérszegénység, csontritkulás, fehérjehiány, nyelvgyulladás (glossitis), szájnyálkahártya fekélyek, hormonális zavarok. Egészen súlyos állapot, ún. coeliakiás krízis is létrejöhet, de ez ma már nagyon ritka. De előfordulhat a tünetek között ízületi fájdalom is. Bőrtünetek is jelezhetik a betegséget, a dermatitis herpetiformis (Duhring) megjelenése lisztérzékenységre utal. A tünetek változatosak, és nem feltétlenül vannak mind jelen egyszerre. Az esetek többsége gyermekkorban kezdődik, azonban sok esetre felnőtt, vagy akár időskorban derül fény.
Ha az orvos lisztérzékenységet gyanít a tünetek alapján, hogyan állapítja meg?
Először is vérvétellel ki lehet mutatni a lisztérzékenységre jellemző antitesteket:
így a gliadin-ellenes, transzglutamináz és endomysium ellenes antitesteket, valamint endoscopos vizsgálat során szövetmintavétel történik.
Vannak más betegségek is, amik hasonló tünetekkel járhatnak, és ezért nagyon fontos a pontos diagnózis.
Más autoimmun betegséggel is társulhat, ilyen például az 1-es típusú cukorbetegség vagy egyes pajzsmirigybetegségek előfordulása lisztérzékenyeknél gyakoribb. Down-kórosoknál a coeliakia gyakrabban fordul elő.
Mi a betegség kimenetele, miért is fontos kezelni?
A betegség kezelése a folyamatos, szigorú gluténmentes diéta. Tehát el kell hagyni a búzából, árpából és rozsból készült ételeket. Bizonyos felvágottak is tartalmazhatnak glutént, erre érdemes vigyázni. Minden esetben fontos dietetikussal beszélni a megfelelő étrendről. Ezt nagyon fontos szigorúan betartani, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket. A legkisebb kihágás az addig betartott diéta hatástalanságát eredményezi. Emellett megfelelő vitamin és ásványianyag bevitel elengedhetetlen.
Az egyik ilyen szövődmény lehet az emésztőrendszeri rosszindulatú daganatok leginkább lymphomák kialakulása.
Csontritkulás -erről is lesz egy szép bejegyzés hamarosan-, vérszegénység a felszívódási zavar miatt gyakori szövődmény lehet. Fontos a rendszeres kontrollra járás a betegség szövődményeinek megelőzése céljából.