Amit a lisztérzékenységről tudni érdemes
2015. február 18. írta: TLR4

Amit a lisztérzékenységről tudni érdemes

A lisztérzékenység, azaz orvosi nevén coeliakia, vagy gluténszenzitív enteropathia a lakosság mintegy 1%-át érinti.

t1larg_gluten_foods_gi.jpg

Mégpedig úgy alakul ki, hogy genetikai adottság esetén a búzában található glutén egyik fehérjéje a gliadin keresztreagál a szöveti transzglutaminázzal.  Tudom, ez elég misztikusan hangzik, de a lényeg az, hogy az arra hajlamos egyénekben olyan  immunológiai folyamat alakul ki, amelyben  antitestek képződnek a gliadin és  a szöveti transzglutamináz enzim ellen. Ez a folyamat a vékonybél nyálkahártyájának károsodásához, a bélbolyhok fokozatos sorvadásához vezet.

Mivel a vékonybél fontos szerepet tölt be a tápanyagok felszívódásában, ezért felszívódási zavar fog létrejönni. Mindez a következő tüneteket eredményezheti:

Hasmenés, fogyás, vérszegénység, csontritkulás, fehérjehiány, nyelvgyulladás (glossitis), szájnyálkahártya fekélyek, hormonális zavarok. Egészen súlyos állapot, ún. coeliakiás krízis is létrejöhet, de ez ma már nagyon ritka. De előfordulhat a tünetek között ízületi fájdalom is. Bőrtünetek is jelezhetik a betegséget, a dermatitis herpetiformis (Duhring) megjelenése lisztérzékenységre utal. A tünetek változatosak, és nem feltétlenül vannak mind jelen egyszerre. Az esetek többsége gyermekkorban kezdődik, azonban sok esetre felnőtt, vagy akár időskorban derül fény. 

Ha az orvos lisztérzékenységet gyanít a tünetek alapján, hogyan állapítja meg?

Először is vérvétellel ki lehet mutatni a lisztérzékenységre jellemző antitesteket:

így a gliadin-ellenes, transzglutamináz és endomysium ellenes antitesteket, valamint endoscopos vizsgálat során szövetmintavétel történik.

Vannak más betegségek is, amik hasonló tünetekkel járhatnak, és ezért nagyon fontos a pontos diagnózis.

Más autoimmun betegséggel is társulhat, ilyen például az 1-es típusú cukorbetegség vagy egyes pajzsmirigybetegségek előfordulása lisztérzékenyeknél gyakoribb. Down-kórosoknál a coeliakia gyakrabban fordul elő.

Mi a betegség kimenetele, miért is fontos kezelni?

ft84_1_coeliac_f.jpg

A betegség kezelése a folyamatos, szigorú gluténmentes diéta. Tehát el kell hagyni a búzából, árpából és rozsból készült ételeket. Bizonyos felvágottak is tartalmazhatnak glutént, erre érdemes vigyázni. Minden esetben fontos dietetikussal beszélni a megfelelő étrendről.  Ezt nagyon fontos szigorúan betartani, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket. A legkisebb kihágás az addig betartott diéta hatástalanságát eredményezi. Emellett megfelelő vitamin és ásványianyag bevitel elengedhetetlen.

Az egyik ilyen szövődmény lehet az emésztőrendszeri rosszindulatú daganatok leginkább lymphomák kialakulása.

Csontritkulás -erről is lesz egy szép bejegyzés hamarosan-, vérszegénység  a felszívódási zavar miatt gyakori szövődmény lehet. Fontos a rendszeres kontrollra járás a betegség szövődményeinek megelőzése céljából.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr537183187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VegaLife 2015.02.18. 22:31:58

"Tehát el kell hagyni a búzából, árpából és zabból készült ételeket."
Zab, ha "tiszta" körülmények közt tárolják, dolgozzák fel, és nem keveredik más gabonával, akkor gluténmentes. Talán rozsot akartál írni, nem?

TLR4 2015.02.19. 06:03:49

De, köszönöm az észrevételt. :)
süti beállítások módosítása