Érelmeszesedés, szívinfarktus, avagy hogyan vigyázzunk a szívünkre?
2008. július 26. írta: TLR4

Érelmeszesedés, szívinfarktus, avagy hogyan vigyázzunk a szívünkre?

 

 

A szív vérellátását a koszorúserek (coronariák) biztosítják. Ha ezek az erek elzáródnak, akkor a szívizom nem fog megfelelő menyiségű vért kapni, így károsodik. A szívnek alapvető funkciója, hogy a vért állandó mozgásban tartsa. Ha a szívizom károsodik, helyét hegszövet foglalja el, így a szív pumpafunkciója gyengül, és ez függ a károsodott terület nagyságától.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már gyermekkorban kialakulnak zsírlerakódások az ereken, később ez súlyosbodik. Ha ez túl nagy lesz, akkor ezek a plakkok, beszűkítik az eret. Ezek meg is repedhetnek és a kialakuló vérrög elzárja az eret. Így a szívizom nem fog kapi elegendő vérellátást, így nem jut neki oxigén, tápanyag és felhalmozódnak ott az anyagcsere termékek. Így a szívizomsejtek egy idő után elpustulnak nekrózissal. Minél hamarabb áll helyre a keringés, annál kisebb lesz a károsodás mértéke.

 

 Mik a szívinfarctus tünetei?

Erős, szorító jellegű mellkasi fájdalom a szegcsont mögött, ami a bal válba, karba sugárzik. Ehhez verejtékezés, izzadás, halálfélelem társulhat. Fontos ilyen panaszok esetén a lehető legrövidebb időn belül forduljunk orvoshoz. Hasonló panaszok (ezt angina pectorisnak hívják, már előfordulhatnak az infarktust megelőzően, de nem feltétlenül).

 

A legsúlyosabb szövődménye a hirtelen szívhalál. Fontos ilyenkor, hogy 4 percen belül kezdjük el az újraélesztést, hogy fenttartsuk a keringést az orvosi segítség megérkezéséig. Ha ez enm tesszük meg, az agy árosodása visszafordíthatatlan lesz. Másik súlyos szövődmény a sokk. Szívritmus zavarok és 2-3 nappal a roham után a szívizom megrepedése is előfordulhat.    

 

A legfontosabb az, hogy minél hamarabb megkatéterezzék a beteget, ekkor egy végtagartérián keresztül hatolnak be az aortába, majd a koszorúserekbe és megkeresik a károsodott érszakaszt. Tágítják, majd egy stentet tesznek be, ami nyitva fogja tartani az eret. Ezzel akadályozzák meg, hogy ott további elzáródás alakuljon ki.

 

Ha az eret nem tudják helyreállítani így, akkor kerül sor később egy nyitott szívműtétre, a bypass-ra, ekkor át fogják hidalni a károsodott érszakaszt.

 

Mivel előzhető meg a szívinfarktus és az érelmeszesedés? Egészséges étkezés, most a mediterrán diéta az ajánlott (nemcsak eészséges, hanem nagyon finom), napi 1-2 dl vörösbor, a dohányzásról való leszokás, vagy rá nem szokás, rendseres testmozgás, súlycsökkentés. Ha a koleszterinszint magas, annak akár gyógyszeres csökkentése és persze a stressz megfelelő levezetése.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr35586289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs 2008.08.21. 19:25:10

Örülük, hogy írja beindul a blog! További sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása