Mennyiben előzhető meg a rák?
2007. október 14. írta: TLR4

Mennyiben előzhető meg a rák?

Mielőtt még a címből valami kételkedő írásra következtetnénk, meg kell nyugtatnom a kedélyeket, hogy a daganatos megbetegedések jó része megelőzhető megfelelő életmóddal.
Először is sorravenném azokat a tényezőket, amelyek kerülendők és a végén sort fogok keríteni a táplálkozás és a daganatos megbetegedések kapcsolatára. Megjegyzem, ez egy igen soktényezős terület lesz, egy tényező nem fog feltétlenül daganatot okozni. Általában egyszerre több kedvezőtlen körülménynek kell a rendelkezésre állni, hogy a daganatos megbetegedés kialakuljon, a sejtosztódási folyamatok felboruljanak és a végén egy rosszindulatú daganat jöjjön létre. Jelen lehet a szervezetben hajlamosító tényező, azonban ennek jelenléte nem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a daganat kialakulását.

Először is kerülendő a radioaktív sugárzás. Tehát nem aludni uránnal az ágyban. Köztudott, hogy a radioaktív sugárzás egyrészt a bennünk lévő vízből is reaktív szabadgyököket szabadít fel, így a sejtek, szövetek oxidatív károsodást szenvednek. A nagyenergiájú sugárzás és a radikálok DNS száltöréseket idéznek elő. A száltörés jellegétől függően fogják helyreállítani a DNS-t különböző javítóenzimek, ha a javítómechanizmusok épek. Ebben a folyamatban bizony bennerejlik a mutáció valószínűsége.

A másik ilyen -ez már életmódbeli faktor- a dohányzás. A dohányfüstben lévő többezer komponens képes szintén mutációt elindítani a sejtekben. Ilyenek a formaldehid (a fehérjék között keresztkötéseket képez, így károsítja azok funkcióját. Ez pl. egy növekedési faktor receptor esetében nem előnyös), szénmonoxid, hidrogén-cianid, és a kátrány. A kátrány tartalmaz nitrózaminokat, aromás aminokat például, amelyek szintén befolyásolják a sejtek normális működését. A rendszeres dohányzás hatására a tüdőrák relatív kockázata férfiak körében 22,36% alakul, míg a szájüregi rákok kockázata 27,48%. Ezek 1995-ös adatok.

Megelőzhető a rák kialakulása megfelelő, egészséges táplálkozással és testmozgással. Az egészséges táplálkozás esetén fontos, hogy naponta legalább háromszor együnk gyümölcsöt, zöldséget, fogyasszunk gyakran halat. A szőlő és a vörösbor például resveratrolt tartalmaz, ami nemcsak erre van jótékony hatással, hanem a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is. Az A vitamin kitűnő antioxidáns, így ajánlott a fogyasztása. Ezenkívül ilyenek még a C és E vitaminban gazdag ételek. Ajánlott zöldségek a kelkáposzta, a brokkoli, paradicsom (likopin tartalma) fokhagyma (különböző tiolokat tartalmaz),a hagyma, a hüvelyesek és a sárgarépa.

A vörös színanyagot (antocián) tartalmazó gyümölcsök is rendkívül előnyösek, ilyen a málna, a szeder, a feketeribizli és a meggy. Ennek is szintén antioxidáns hatásai vannak.
Rendkívül egészséges a zöldtea is.
A grillezett hús felületén is lerakódhatnak olyan szerves anyagok, amelyek mutagén hatásúak. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet grillezett húst enni, hanem nem kell mindig azt fogyasztani.
Előnyös a magas rosttartalmú ételek fogyasztása is, mert ezek is szerepet játszanak különösen a vastagbélrák megelőzésében. Ugyanis ezek a rostok a bélbaktériumok hatására olyan anyagokká, pl. butirát alakulnak át, amelyek ezekre a folyamatokra kedvezően hatnak.
Ajánlott a halak fogyasztása is, mert omega-3-zsírsavakban rendkívül gazdagok. Azonban kerülendők a nagyon zsíros ételek és a mesterséges édesítőszerek használata.
Nagyon fontos, hogy ezeket a vitaminokat, tápanyagokat lehetőleg úgy vigyük be, ahogy megtaláljuk a természetben, azaz nem tabletta formájában.

Kerülendő a túlzott napozás is, hasonló okokból, mint a radioaktív sugarak. Az UV-sugárzás DNS-száltöréseket eredményez, és az eredmény egy gyorsan terjedő melanoma lehet. Tehát nagyon elővigyázatosan kell a napra menni. Bizonyíték erre a xeroderma pigmentosum nevű megbetegedés, ahol hibás az egyik DNS javító mechanizmus. Az ilyen egyéneknél nagyon gyakoriak a dagantos megbetegedések, különösen a bőrrák és nappal kerülniük kell a napot, lehetőleg éjszakai életmódot kell élniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr25196288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.10.15. 10:47:13


A vörös színanyag kapcsán azért azt megjegyezném, hogy a vörösbornak nagy mennyiségben fogyasztva van bizonyos rákkeltő hatása, éppen a festékanyag miatt.

A festékanyagok jelentős része rákkeltő, ugyanis tartalmaznak gyengén kötött elektront (ettől lesz színük), mely alkalmas körülmények között felszabadulhat a gyenge kötésből és károsíthatja a sejtek DNSét.

A vörös húsokról szintén létezik olyan szakmai vélemény (lehet, mára már cáfolták), miszerint van carcinogén hatása. Bár itt szerintem nagyobb szerepe van az elkészítés módjának (grillezés).

A tej fogyasztása nagy mennyiségben szintén elősegíti a oncogenesist. Ezt általában a tejben levő hormonokra vezetik vissza, melyek hasonlítanak az ösztrogénhez. Az ösztrogén fontos szerpet játszik pl. a mellrák esetében.

TLR4 2007.10.15. 10:59:39

Köszönöm a kiegészítést! A másik, ezt nem írtam -elnézést érte-, hogy a vörösbor nagy mennyiségben nem egészséges, az alkohol miatt is, talán a nagymennyiségű vörösbort emiatt károsabbnak vélem. Tervezek egy olyan postot, ahol az alkohol hatásait fogom kivesézni.

A vörös húsos sztorit én is hallottam már, de szerintem is inkább az elkészítés a fontos, éppen emiatt hangsúlyoztam azt. Valóban, az ösztrogénnek szerepe van a mellrák kialakulásában, ezért kell vigyázni az ösztrogéntartalmú gyógyszerekkel, ha a tejben jelen vannak ilyen anyagok, akkor a nagymennyiség nem ajánlott, de a rendszeres tejfogyasztás viszont egészséges a kalciumtartalom miatt.

A káposztafélékről meg annyit, hogy írtam a kelkáposzta, káposzta, brokkoli stb. nagyon egészséges, de szintén mértékkel, mert a káposztában goitrin van, aminek pedig olyan hatása van, hogy csökkenti a pajzsmirigyhormon szintet, ezért nem is ajánlott pl. a káposztaleves diéta.

Amúgy általánosságban talán elmondható, hogy a mértékletesség és a változatosság a legfőbb szempont az egészséges táplálkozásban.

Dávid Balázs 2007.10.15. 20:26:55

Eddig az összes postodat olvastam és mind remek! Csak így tovább!

TLR4 2007.10.15. 20:30:33

Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek:)

Ras · http://futo.blog.hu 2007.10.16. 09:44:40

"A káposztafélékről meg annyit, hogy írtam a kelkáposzta, káposzta, brokkoli stb. nagyon egészséges, de szintén mértékkel, mert a káposztában goitrin van, aminek pedig olyan hatása van, hogy csökkenti a pajzsmirigyhormon szintet, ezért nem is ajánlott pl. a káposztaleves diéta."

ez egy érdekes dolog és nem is tudom szakmai alapon cáfolni, mindössze annyit mondanék el hogy nekem 5 éve kivették a jobb pajzsmirigyem (follicularis adenoma miatt) és az endokrinológus kifejezetten nem tanácsolta a káposztafogyasztást, viszont gyakorlati tapasztalataim alapján átlagosan heti fél fej káposzta (hol vörös, hol normál) vegyesen babba-kukoricával-paradicsommal-paprikával-retekkel-uborkával számomra kifejezetten jó hatással van (és a hormonjaim is még éppen határon belül szoktak mozogni).

Hozzá tenném hogy aktívan sportolok: futok-kerékpározom heti 5-6 alkalommal.

És a közérzetem (ami talán a hormonszintemmel is kapcsolatba hozható) így jóval stabilabb, mint azon időszakokban amikor kísérleti jelleggel szüneteltettem teljesen a káposztafogyasztást.


A cikket viszont nagyon jónak tartom csak így tovább :)

TLR4 2007.10.16. 15:45:58

Azért heti fél fej káposzta nem olyan nagy adag, hogy káros legyen (bár nem vagyok endokrinológus), de aki huzamosabb ideig fogyasztja egyoldalúan lásd káposztaleves diéta, annál ki fognak ütközni a goitrin negatív hatásai, éppen emiatt nem tanácsolta az endokrinológus sem az ilyen jellegű étrendet. Viszont szerintem teljesen indokolatlan teljesen kiiktatni az étrendből éppen a magas C vitamin tartalma miatt .

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.10.16. 17:23:41


A sok káposzta kapcsán jut eszembe: vajon hogy maradtak életben az emberek a káposztaleves diétán meg napi pár deka kenyéren a GULagon?

Bővebben itt:

href.hu/x/3q8w

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.10.16. 17:27:49

A mindennapi megszokott káposztaleves esetenként kölesleves, és az egy evőkanál kása gyűszűnyi étolajjal. Ez ment hónapok, sőt éveken át

www.gulag.hu/hegedus3/poklok30.htm

TLR4 2007.10.16. 22:29:52

Hát igen, a gulágon nem feltétlen a hypothyreosis érdekelet az embereket, hanem a túlélés. Ez vonatkozik a második világháborúra is, állítólag az orosz katonák nagyon sok káposztát ettek. Vannak helyzetek, amikor a kalória bevitel sokkal többet számít, mint az életmódbeli tanácsok. Az a helyzet olyan volt, ma amikor az USA-ban az egyetemisták legfőbb likopinbevitele a pizzából származik, azt hiszem az ilyen tanácsok nem hiábavalóak...

TLR4 2007.10.16. 22:34:52

Amúgy durva lehet évekig káposztalevesen élni...Én nagyon szeretem a korhelyleveset, de azért...nagyon nehéz lehetett kibírni.

zsofi57 2008.09.26. 20:10:42

1985.1995.2002-ben nekem is volt pajzsmirigy műtétem mint önnek,viszont senki nem mondta,hogy állandó gyógyszert kell szednem.

Jelenleg a mellemben cysta és a pajzsmirigynél is.
Nem értem az orvosokat,nem tűnt fel nekik,hogy recidiva veszély,és ebből még rák is lehet.Fáj a nyakam hátul a vállam a karom és a kezem,hullik a hajam,gyengeség,álmosság.

19-én az endokrinologus kérdezte,hogy az orvosok nem szóltak,a gyógyszer szedésről?Hát sajnos nem.A diagnozist lediktálják és ennyi.

Most kifogok minden vizsgálatot követelni.
süti beállítások módosítása