Először is sorravenném azokat a tényezőket, amelyek kerülendők és a végén sort fogok keríteni a táplálkozás és a daganatos megbetegedések kapcsolatára. Megjegyzem, ez egy igen soktényezős terület lesz, egy tényező nem fog feltétlenül daganatot okozni. Általában egyszerre több kedvezőtlen körülménynek kell a rendelkezésre állni, hogy a daganatos megbetegedés kialakuljon, a sejtosztódási folyamatok felboruljanak és a végén egy rosszindulatú daganat jöjjön létre. Jelen lehet a szervezetben hajlamosító tényező, azonban ennek jelenléte nem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a daganat kialakulását.
Először is kerülendő a radioaktív sugárzás. Tehát nem aludni uránnal az ágyban. Köztudott, hogy a radioaktív sugárzás egyrészt a bennünk lévő vízből is reaktív szabadgyököket szabadít fel, így a sejtek, szövetek oxidatív károsodást szenvednek. A nagyenergiájú sugárzás és a radikálok DNS száltöréseket idéznek elő. A száltörés jellegétől függően fogják helyreállítani a DNS-t különböző javítóenzimek, ha a javítómechanizmusok épek. Ebben a folyamatban bizony bennerejlik a mutáció valószínűsége.
A másik ilyen -ez már életmódbeli faktor- a dohányzás. A dohányfüstben lévő többezer komponens képes szintén mutációt elindítani a sejtekben. Ilyenek a formaldehid (a fehérjék között keresztkötéseket képez, így károsítja azok funkcióját. Ez pl. egy növekedési faktor receptor esetében nem előnyös), szénmonoxid, hidrogén-cianid, és a kátrány. A kátrány tartalmaz nitrózaminokat, aromás aminokat például, amelyek szintén befolyásolják a sejtek normális működését. A rendszeres dohányzás hatására a tüdőrák relatív kockázata férfiak körében 22,36% alakul, míg a szájüregi rákok kockázata 27,48%. Ezek 1995-ös adatok.
Megelőzhető a rák kialakulása megfelelő, egészséges táplálkozással és testmozgással. Az egészséges táplálkozás esetén fontos, hogy naponta legalább háromszor együnk gyümölcsöt, zöldséget, fogyasszunk gyakran halat. A szőlő és a vörösbor például resveratrolt tartalmaz, ami nemcsak erre van jótékony hatással, hanem a szív-és érrendszeri megbetegedésekre is. Az A vitamin kitűnő antioxidáns, így ajánlott a fogyasztása. Ezenkívül ilyenek még a C és E vitaminban gazdag ételek. Ajánlott zöldségek a kelkáposzta, a brokkoli, paradicsom (likopin tartalma) fokhagyma (különböző tiolokat tartalmaz),a hagyma, a hüvelyesek és a sárgarépa.

Rendkívül egészséges a zöldtea is.
A grillezett hús felületén is lerakódhatnak olyan szerves anyagok, amelyek mutagén hatásúak. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet grillezett húst enni, hanem nem kell mindig azt fogyasztani.
Előnyös a magas rosttartalmú ételek fogyasztása is, mert ezek is szerepet játszanak különösen a vastagbélrák megelőzésében. Ugyanis ezek a rostok a bélbaktériumok hatására olyan anyagokká, pl. butirát alakulnak át, amelyek ezekre a folyamatokra kedvezően hatnak.
Ajánlott a halak fogyasztása is, mert omega-3-zsírsavakban rendkívül gazdagok. Azonban kerülendők a nagyon zsíros ételek és a mesterséges édesítőszerek használata.
Nagyon fontos, hogy ezeket a vitaminokat, tápanyagokat lehetőleg úgy vigyük be, ahogy megtaláljuk a természetben, azaz nem tabletta formájában.
Kerülendő a túlzott napozás is, hasonló okokból, mint a radioaktív sugarak. Az UV-sugárzás DNS-száltöréseket eredményez, és az eredmény egy gyorsan terjedő melanoma lehet. Tehát nagyon elővigyázatosan kell a napra menni. Bizonyíték erre a xeroderma pigmentosum nevű megbetegedés, ahol hibás az egyik DNS javító mechanizmus. Az ilyen egyéneknél nagyon gyakoriak a dagantos megbetegedések, különösen a bőrrák és nappal kerülniük kell a napot, lehetőleg éjszakai életmódot kell élniük.