Hogyan káros a dohányzás?
2008. szeptember 26. írta: TLR4

Hogyan káros a dohányzás?

Ez egy olyan téma, amit már mindenki kívülről tud, azonban ez mégsem látszik a statisztikákon. A cigis dobozok oldalán fekete nagy felirat figyelmeztet e káros szenvedély veszélyeire.

Először is vegyük sorra:

Nikotin: ezaz anyag okozza a függőséget. Erős méreg, de a nikotin mérgezés elég ritka, ugyanis terápiásan nem alkalmazzák kivéve a leszokást segítő tapaszokban, rágógumikban. Ez a vegyület az alkaloidok közé tartozik, megtalálható a burgonyafélékben, így a dohányban nagy mennyiségben. Az idegsejteken van egy olyan receptora az acetil-kolin neurotranszmitternek, amelyet ez az anyag is aktivál, és az idegsejtek depolarizációját, azaz aktiválódását okozza.

A nikotin növeli a katekolaminok (adrenalin, noradrenalin szintet), a szívfrekvencia fokozódni fog.Emeli a vér koleszterin és szabadzsírsavszintjét is. Ez jelentősen megnöveli a szívinfarktus és egyes artériás betegségek kockázatát, fontos rizikófaktorként tartják számon.Növeli a gyomorsavszekréciót, és gátolja a gyomorfekély gyógyulását.

Ezért az anyagért dohányzunk, de nem ez jelenti az igazi veszélyt, hanem a dohányfüst más -több ezer féle komponense-

Szén-monoxid:A szén-monoxid a tökéletlen égés során keletkező gáz, amely sokkal erősebben kötődik az oxigént szállító hemoglobinhoz, mint az oxigén.

A cianidvegyületek, a formalin mind mérgező anyagok, a formalin rákkeltő hatása, pedig köztudott. A formalin a fehérjék között keresztkötéseket képez, emiatt is használják konzerválószerként pl. preparátumkészítéskor, vagy laboratóriumokban szervek, sejtek fixálására.

De ott vannak a különböző aromás szénhidrogén származékok, amik szintén a cigarettafüstből jutnak be a szervezetbe. Ezek szintén rákot okoznak.

A dohányzókban megnő a különböző tüdőrákok (pl. a nagyon nagy halálozási arányt mutató kissejtes tüdőrák) előfordulása, a nyelőcső, a gégerákok, és az egyes szájüregi rákok gyakorisága. gyakorisága

A dohányfüst komponensei krónikus bronchitist okoznak (legalább 3 hónapja köhög az illető, amely köhögés köpetürítéssel jár). Emellett krónikus bronchiolitis is jelen van. A krónikus bronchitisből eredő halálozás ebben az esetben sokkal magasabb, mint a nemdohányzók esetén.

Ezen mérgező anyagok közül sokan ÁTJUTNAK A MÉHLEPÉNYEN (PLACENTÁN) így károsítják a magzatot, az egyik legnagyobb felelőtlenség ezért, terhesen rágyújtani, vagy egyáltalán dohányzó ember közelében lenni. Gyakoribbak ekkor a fejlődési rendellenességek, a koraszülés illetve a kis súlyú, retardált újszülöttek.

Jó lenne, ha ezek tudatában viselnénk egymás iránt a felelősséget. Tehát ha valaki mégis úgy dönt, hogy a saját egészségét károsítja, másokéval ne tegye ezt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr72683623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása