Táplálékkiegészítők, áltudomány, haszonlesők
2008. február 17. írta: TLR4

Táplálékkiegészítők, áltudomány, haszonlesők

Ez egy kicsit rendhagyó bejegyzés lesz, nem tudományos felfedezésről fog szólni, nem tudományos jelenséggel, hanem egy teljesen hétköznapi jelenséggel fog foglalkozni.

 Mégpedig azzal, hogy milyen szerek, miképpen verik át az embereket. Ez nagyon veszélyes jelenség.

Térjünk rá először is a nemrégiben nagy botrányt kavart őssejtfokozó kapszulára. Mi is volt ez tulajdonképpen?
Egy cég azzal érvelt, hogy ez a szer, amit táplálékkiegészítőként árultak, ennek ellenére gyógyhatást tulajdonítottak neki, stimulálja az őssejteket. Na, már most a terméket nem vizsgálták be, ugyanis a táplálékkiegészítőket nem vizsgálják be.

Ha a szer rendelkezett gyógyhatással, akkor viszont nem szabadott volna táplálékkiegészítőként árulni. Miért is? Tegyük fel, hogy egy szer stimulálja a sejtosztódást, amit igen bonyolult egyensúlyi folyamatok szabályoznak. Erre a folyamatra bármilyen ellenőrizetlen hatás magában fogja foglalni azt a veszélyt, hogy a sejtciklus egyensúlya felboruljon, és például daganat alakuljon ki. Különösen a leukémia veszélye lehet nagy.

Ha a szer nem rendelkezik semmiféle a cég honlapján emlegetett hatással, aminek sokkal nagyobb esélye van, akkor pedig ez egy igen drága valami a nagy semmiért.

Mit is találtam az egyik honlapon?

Őssejtterápia beültetés nélkül,
otthon, egyszerűen, elérhető áron!

Új esély, ha baj van!

VÉGRE, itt egy megoldás,
hogyan növeljük felnőtt őssejtjeink
számát fél órán belül akár 50%-kal!

"Volt, aki letette a háromdioptriás szemüvegét,
volt, aki szklerozis multiplex miatt alig tudott járni,
ma már bevásárol, és volt, aki lassan újból munkába áll, pedig vékony
hasfala miatt leszázalékolták"


És mennyibe kerül mindez?
Egy 45 darabos kapszula: 23900Ft

Ha valaki olvasta az eddigi bejegyzéseimet az őssejtek témakörében, akkor az egyértelmű kell, hogy legyen mindez nem lehet igaz.

És hány ilyen csodatevő termék volt eddig, ami botrányt kavart?A Béres-csepp is valami rákgyógyszerként kezdte, aztán megmentették és lett belőle egy jó kis vitaminkészítmény, amivel már semmi baja nincsen az embernek.

Csak az a baj, hogy sok ember, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, mint a sclerosis multiplex, vagy egyes rákos betegségek, keres valami kiutat. Szeretné visszakapni az egészségét, régi életét, reménykedik. És ezek a cégek éppen ezt használják ki. Csalódtak ezek az emberek az orvostudományban is, hiszen nem tudjuk őket meggyógyítani sokszor. Ezek sajnos éppen azzal érvelnek, hogy a gyógyszercégek, milyen nagy hasznot hajtanak. Igen, sok haszon van a gyógyszergyártásban, ezt el kell ismerni, de azt nem kérdezi meg tőlük senki, és az ilyen szerekből mennyi haszon származik? A gyógyszereket nagyon sok, többlépcsős teszteknek vetik alá, hogy forgalomba lehessen hozni, a lehető legkevesebb kellemetlen és káros mellékhatás nélkül. És ez bizony pénzbe kerül.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr95343497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mx 2008.02.17. 23:31:16

MEGALOL! :)

De itt van egy másik termék, ami ugyanezen kategória, de még nagyobb humbugság :)

www.lappiramis.hu

xy 2008.02.18. 00:04:16

viszont a lappiramis legalább tutira nem káros az egészségre, mert nem lehet megenni :))))

ÖrdögÜgyvédje 2008.02.18. 00:04:59

Hohh, milyen érdekes, egy gyógyszeripart magyarázó és pl. a Béres-cseppet "fikázó" írás...
"A Béres-csepp is valami rákgyógyszerként kezdte, aztán megmentették...", hát az öreg Béres professzor sírna, ha élne ettől a szövegtől, "megmentették"...
Nagyon sok mindent meg lehetne kérdezni még a gyógyszergyártásban, és még másutt is. Meg lehetne kérdezni, hogy mi van azzal az adattal, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek 80%-a tökéletesen hatástalan?? Ja, hogy ezt véletlenül mondta az egyik legnagyobb gyógyszeripari konszern vezére? Bocs.
Mi van pl. a B17 vitaminnal, Krebs professzorral, az alternatív rákgyógymódokkal stb.? Természetesen sejtem a válaszodat vagy álláspontodat.
Hála Istennek és néhány elkötelezett orvosnak, kutatónak és a háttérhatalom által meg nem vásárolt embernek, azért még mindig van remény arra, hogy előbb-utóbb bebizonyosodik és igazolódik Paracelsus állítása: Isten minden betegségre a gyógyírt is megteremtette...

spagetti 2008.02.18. 00:11:17

"a forgalomban lévő gyógyszerek 80%-a tökéletesen hatástalan"
Na soroljad a hatástalan gyógyszereket!

qbr 2008.02.18. 00:36:28

"Ja, hogy ezt véletlenül mondta az egyik legnagyobb gyógyszeripari konszern vezére? Bocs."
légyszíves valami pontos idézetet, névvel, időponttal, ha lehet.

zv 2008.02.18. 01:14:31

Talán mielőtt másokat "fikázunk", nem ártana megtanulni magyarul, és ha azt állítjuk, hogy tudományos kérdésekben kompetensek vagyunk, nem ártana szerezni előbb egy tudományos fokozatot, de legalábbis, egy diplomát. Nem hiszem, hogy harmadéves egyetemistaként olyan nagy lehetne a rálátásunk mindenre, hogy kapásból mindenkit gyakorlatilag lehülyézhessünk.

1. "Mit is találtam az egyik honlapon?"

Forrás, hivatkozás nélkül. Mert úgy igazán tudományos... (Persze, lehet, hogy ez csak azért van így, hogy közérthető legyen...)

És akkor lássuk a magyar beszéddel kapcsolatos megjegyzéseket:

2. "Ha a szer rendelkezett gyógyhatással, akkor viszont nem szabadott volna táplálékkiegészítőként árulni."

A szabad nem ige, következéskképpen, múlt ideje sincs.

3. "Ha valaki olvasta az eddigi bejegyzéseimet az őssejtek témakörében, akkor az egyértelmű kell, hogy legyen mindez nem lehet igaz."

Sajnos, ez nem egy teljes magyar mondat, valami mindenképpen hiányzik belőle.

Nem ártana kicsivel több önkritika...

Iron 2008.02.18. 02:16:03

"viszont a lappiramis legalább tutira nem káros az egészségre, mert nem lehet megenni :))))"

Akkor a kisbalta és az elektromos áram sem káros az egészségre.

tribonianus 2008.02.18. 07:02:10

A gyógyszerek hatástalanságáról szóló kijelentést pár éve tette a SmithKline BeechamGlaxoWelcome gyógyszer gyár akkori első embere. Sajnos a nevét nem tudom.

vi /etc/passwd · Http://www.flickr.com/photos/haazee/ 2008.02.18. 07:03:25

zv drága! Tanujj kicsit te is madjar... :-D

Egyébként adok neked én konkrét hivatkozást: tavaly októberben (itt a mobilomon a kép, ezért tudom a dátumát) Csepelen, a Karácsony Sándor utcai HÉV megállónál található üzletház egyik boltocskájának kirakatában találtam "Őssejt védő és szaporító kapszula kapható!" feliratot.

Áruld el nekem, hogy ezeket a bizonyos őssejteket hogyan lehet szaporítani!

ravens01 2008.02.18. 07:03:58

Asszem azért tisztán látni kéne:
- a gyógyszeripar védi a mundér becsületét, ha kell, jogi (és lobbi által támogatott) eszközökkel is
- a táplálékkiegészítők között is vannak jók, és vannak fekete bárányok, amelyek a sikerhullámra felülnek és csak a profit érdekli őket - azt se bánják, ha ezzel hiteltelenítik az egész brancsot

vi /etc/passwd · Http://www.flickr.com/photos/haazee/ 2008.02.18. 07:05:17

1ébként akit érdekel, hogy hol található a zv által reklamált oldal, írja be a gúgliba a szöveg első sorát!

ati 2008.02.18. 07:22:08

(ha zv blogot írna, gondolom ez volna az egyetlen bejegyzés: mek.oszk.hu/01500/01547/index.phtml. ) Ismerek emberkét akinél be lehet szerezni ezeket a kapszulákat, mellesleg vmilyen vallási csoportosulásban is benne van, masszívan. S mindez semmiféle morális konfliktust nem ébreszt benne. Gondolom ő is Isten nevében teszi amit tesz...és Isten megteremté az őssejt-kapszulát.:)

ati 2008.02.18. 07:34:32

Ja, és ugyanez az emberke állítja, hogy mióta ezt adja a cicájának, annak fényesebb a szőre. Meg életvidámabb is. Csak hogy legyen tudományos referencia.

TLR4 2008.02.18. 07:47:18

zv: Azért nem akartam pontos hivatkozást adni, mert egy ismeretterjesztő blog, nem illett volna bele.

Amúgy meg miért ne lehetne erre a témára rálátásom, harmadéven szinte minden fontos dolgot már tanultam ezzel kapcsolatban. A fogalmazási hibákért elnézést, legközelebb jobban átolvasom.

Gyalogtank 2008.02.18. 07:48:26

"Béres-csepp is valami rákgyógyszerként kezdte, aztán megmentették és lett belőle egy jó kis vitaminkészítmény"

A Béres-csepp egyedül C-viatamint tartalmaz, azt is csak segédanyagként, az összetevői mind-mind nyomelemek, eredetileg is ezek pótlására hivatott.

Az őssejtkapszula alapvetően hülyeség. Miért:
1. Szaporítja az őssejteket: Az őssejt nem olyan valami, amit pontosan ki lehetne mérni. A vérünkben különböző mértékben differenciált sejtek keringenek, ezeket szokás őssejteknek nevezni ugyan, de az igazi őssejt meghatározása ködös, léteznek rá mindenféle ellenanyagok, de azokat is különbözőképpen jellemzik az egyes laborok. SZVSZ az "őssejteket" lehetetlen megbízhatóan számolni, mérni vagy valami hasonló, így elég nehéz az ilyen kijelentések valóságtartalmát ellenőrizni.

2. Fél órán belül: Egy baktériumsejt képes fél óra alatt osztódni egyet, ha kedvező körülmények közé kerül egy emberi sejtnek ehhez napokra van szüksége. Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy fél órán belül semmilyen hatása sincs a szernek. Egyébként az őssejt egyik jellemzője, hogy nem nagyon osztódik. Nem ez a feladata.

3. A sclerosis multiplex autoimmun betegség, azaz a rosszul működő idegrendszer megtámadja az idegsejtek velőshüvelyét. Akárhány ssejted lehet, azok akárhány új idegsejtté, gliasejtté differenciálódhatnak, azokat ugyanúgy megtámadja majd az immunrendszer, tehát a kezelésnek nem lehet túl sok hatása.

ati 2008.02.18. 07:55:02

Gyalogtank: most miért írsz ilyeneket? Az össejt kapszula igenis használ, írt róla egy cikket dr. John Smith, a bivajbasznádi "Kelj föl, és Járj" Rekreációs Szakkör kisegítő terapeutája a Reader's Digest-ben!

ugyhogy 2008.02.18. 07:55:12

ZV!
Eleg bena dolog nyelvhelyessegi alapon tamadni egy egyebkent jo vitaindito bejegyzest! De ha mar itt tartunk, hadd gyanakodjak, hogy neked nincs nyelvesz diplomad. Nekem sincs. Ennek ellenere batran allitom, hogy az olyan jelensegek, mint a szofajok kozotti atjaras, teljesen normalisak. A "szabadott" szo es az ezzel jaro mondatszerkezett tokeletes. A modern nyelveszetben meg nincsenek is szofajok.
Mas. Kell-e szakacsdiplomat letennem egy olyan megallapitashoz, hogy "ez a pizza szar"? Ne gyere mar nekem azzal a faszsaggal, hogy tudomanyos kerdesben csak az foglalhat allast, akinek tudomanyos fokozata van!

nem értem 2008.02.18. 10:44:44

ja, meg mindig csak az orvosok operálhatnak,meg irhatnak fel mindenféle pirulákat, pedig én istudok vágni
süti beállítások módosítása