Mi is az a köszvény?
2015. február 05. írta: TLR4

Mi is az a köszvény?

A köszvény régóta ismert anyagcserezavaron alapuló betegség, mely érinti az ízületeket, az ízületek körüli szöveteket, de érintheti a vesét is. Nagyon régóta ismert kórkép, régen a "főurak betegségének" tartották, a túlzott húsfogyasztás és dőzsölő életmód miatt. Éppen emiatt ma a nyugati országokban gyakori betegség. Kialakulása sokféle okkal magyarázható, erre részletesen ki fogok térni és kapcsolatban áll a magas húgysavszinttel.

Elsőként, mi az a húgysav?

149180.png

A húgysav nem más, mint a nukleinsavak (pl. DNS, RNS) egyik alkotóelemének, a purinvázas vegyületeknek a lebontásából származó anyagcsere végtermék. Ha a vérben magas a húgysavszint nem jelenti azt, hogy valaki köszvényes. De mivel a magas húgysavszint a szív-és érrendszeri betegségek illetve a köszvény kialakulásának fokozott rizikóját okozhatja, ezért az orvos először purinszegény diétát esetleg húgysav szint csökkentő gyógyszert javasol.

Mi az oka a húgysavszint emelkedésének?

El kell különítenünk elsődleges (primer) formát, ebben az esetben elsősorban örökletes okok állnak a háttérben. Ebben az esetben egyik oka lehet a húgysav túlzott bevitele, illetve túlzott képződése (ez mintegy 10%) illetve a csökkent kiválasztása (ez a leggyakoribb), és kevert formák is léteznek.

Ha a háttérben állhatnak különböző betegségek, vagy gyógyszerhatás ezeket hívjuk másodlagos (szekunder) formáknak. Ilyen betegségek lehetnek rosszindulatú vérképző szervi betegségek, mint a különböző leukémiák vagy különböző gyulladásos betegségek, így pikkelysömörben és a hozzá társuló ízületi gyulladásban is gyakori a magas húgysavszint előfordulása. De különböző kemoterápiás gyógyszerek is okozhatnak magas húgysavszintet.

Csökkent kiválasztást eredményezhet krónikus veseelégtelenség, különböző vesebetegségek, illetve bizonyos gyógyszerek is. Gyakran lép fel túlsúlyos, cukorbeteg, magas koleszterinszintű betegeknél.

Kiemelendő, hogy akinek magas a húgysavszintje, még nem köszvényes. De fokozott a rizikója a kialakulásának. Nem beszélve a szív és érrendszeri kockázatról.

Hogyan alakul ki a köszvényes ízületi gyulladás?

A magas húgysavszint esetén a vér telítődik húgysavval és a húgysav kristályok kicsapódnak az ízületekben. Megjegyzendő, hogy köszvényes roham normál tartományban levő húgysavszintnél is előfordulhat. A húgysavkristályokat a makrofágok bekebelezik, és gyulladást okoznak az ízületben. A legújabb kutatások feltárták az urátkristály okozta gyulladás immunológiai hátterét.

2479.jpg

Az első roham leginkább az öregujj metatarsophalangealis (MTP) ízületénél keletkezik, melyre jellemző a duzzanat, az erős, lüktető fájdalom, mely mintegy 4 nap alatt spontán is elmúlhat. De érintheti az alsó és felső végtag más ízületét is.  Az első roham után az esetek nagy részében újabb következik, és kezeletlen esetekben először a rohamok folyamatosan ismétlődnek, majd a köszvény krónikussá válik, csomók (tophusok) képződnek.

images.jpg

 Megjegyzendő, hogy attól, hogy ízületi fájdalmat észlelünk magas húgysavszinttel egyidejűleg nem feltétlenül köszvényről van szó. A pontos diagnózist a következő vizsgálatokkal lehet felállítani.

Hogyan lehet felismerni?

Az orvos megvizsgálja az ízületeket először. Ha az ízületben folyadék tapintható, akkor annak leszívása után, a mintát polarizációs mikroszkóp alatt megnézik, és urát kristályra jellemző (negatívan kettőstörő) képet ad. Ezenkívül röntgen felvétel és vérvétel történik.

Érinthet az ízületeken kívül mást is?

Igen, a húgysav kristályok máshol is lerakódhatnak és gyulladást okoznak. Hosszútávon vesekárosodáshoz vezethet.

Hogyan kezeljük?

A kezelés alapja a purinszegény diéta, fontos, hogy a húgysavszint ne legyen hullámzó. A nagy ingadozások (akár a csökkenés is) rohamhoz vezethetnek. A húgysavszintet gyógyszeresen is csökkentjük fokozatosan.

Másik fontos szempont a gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás különböző nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel pl. diclofenak, naproxen.

Roham megelőzésére colchicint használunk.A colchicin a kikericsből kivont gyógyszer, régóta ismerik köszvényes roham elleni hatását, az orvos utasítása szerint alkalmazzuk ezeket a gyógyszerek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr767144589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása