Egy máig megoldatlan probléma: az AIDS
2007. december 02. írta: TLR4

Egy máig megoldatlan probléma: az AIDS

Tegnap, december 1-jén volt az AIDS világnapja. Ez a betegség ma a világ egyik legnagyobb kihívása, különösen a fejlődő országokban-kiemelten Afrika- jelent súlyos problémákat. Afrikában körülbelül 26 millió HIV-pozitív él. A világon jelenleg 35-45 millió ember HIV-pozitív, és körülbelül 25 millió ember halt már meg AIDS-ben 1981 óta, mikor a betegséget felfedezték. Néhány adat a National Geographic egyik cikkéből: az AIDS miatt megárvult 18 éven aluli gyermekek száma 2003-ban a világon: 15 millió; Afrika Szaharától délre lévő részén: 12,3 millió és a HIV-pozitív dél-afrikai terhes nők aránya 2004-ben: 27,9 százalék... Azt hiszem, ezek nagyon rettenes adatok, amikre a világnak kiemelten figyelni kell!

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) betegséget a HIV-vírus okozza, amelynek két fajtája van a HIV-1 és a HIV-2. A HIV-2, főleg Nyugat-Afrikában terjedt el, a HIV-1 sokkal elterjedtebb és veszélyesebb is.

A HIV-vírust 1983-ban mutatták először ki, 3 egymástól független kutatócsoport, 3 különböző nevet adtak neki, majd a HIV (humán immundeficiencia vírus) névben állapodtak meg. De a vírust egészen 1959-ig vissza tudjuk vezetni. Ez a vírus, mint neve is mutatja súlyos immunhiányt okoz. Van a sejtfelszínen egy a segítő T-limfocitákra (dendritikus sejtekren, makrofágokon is megtalálható) nagyon jellemző molekula, a CD4. Ez a vírusnak a legfontosabb receptora, és az ilyen molekulával rendelkező sejteket fertőzi meg a vírus. Attól, hogy valaki HIV-pozitív, még nem AIDS-es, viszont a vírust továbbadhatja, ami fertőzött vérrel, illetve szexuális úton terjed. AIDS-ről csak akkor beszélünk, ha a segítő T-sejt szám 200/mikroliter alá csökken. Ez a megfertőződést követően évek múlva alakul ki.

A segítő T-sejtek nagyon fontos szerepet játszanak az immunrendszerben, a hatékony immunválasz kialakításában, szabályozásában. Ráadásul, az is nagy probléma a sejtszám csökkenés mellett, hogy felborul az immunrendszer egyensúlyi állapota, ami még tovább tetézi a bajt. Így nemcsak, hogy a kórokozók elleni védekezés hatékonysága jelentősen lecsökken a betegség folyamán, hanem például autoimmun folyamatok (az immunrendszer a saját szöveteket támadja meg), és különféle daganatos megbetegedések kialakulását vonja maga után.

Az AIDS világszerte hatalmas problémát jelent. A mai, modern terápiák már képesek lassítani a betegség lefolyását, és a drasztikus T-sejt szám csökkenést távolabbi időpontra kitolni különféle stratégiákkal. Sajnos, a betegséget gyógyítani nem tudjuk, kutatócsoportok tömkelege foglalkozik a problémával.

Másik hatalmas baj, hogy megfelelő védőoltás sem áll rendelkezésre. Az ok sajnos, a vírusban keresendő. Mivel ez egy retrovírus, a reverz transzkriptáz nevű enzimjének a segítségével beépül a fertőzött sejt DNS-ébe. És ez a folyamat mutációkat idéz elő a vírus fehérjéiben és nem tudjuk így megelőzni a betegséget. Csakis biztonságos szexuális élettel (óvszerhasználat!) és vérátömlesztéskor a vér szűrésével. Sajnos, a fejlődő országokban legfőképpen így terjed, mert nincsen pénz az ellenőrzésre. Sőt, volt olyan, amikor az egyik fejlődő országban a helyi katolikus egyház azt állította, hogy az AIDS terjedéséért az óvszer a felelős. Sajnos, az ilyen dolgok, melyek a racionalitással szembehelyezkednek, önös érdekből, nagyon hátráltatják a megelőzést.

A következő hatalmas problémát az jelenti, hogy ezek a legyengült immunrendszerű betegek olyan fertőzéseket kapnak el, amelyeket más egészséges emberek nem, és a betegségek lefolyása is hosszabb és súlyosabb. Így jelent meg például a több antibiotikumra rezisztens TBC, ami egyre súlyosabb problémát fog jelenteni a fejlett világban is, ahol eddig a TBC-t sikerült igen jelentősen visszaszorítani.

Tehát ez a probléma igen fontos, és teljes joggal érdemelte ki azt, hogy foglalkozzunk vele, és legalább 1 napra felfigyeljen rá a világ is. Fontos, hogy ezekre a kutatásokra a pénzügyi és technikai támogatást megkapják, hiszen ez egy nagyon jelentős globális probléma.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr56250032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Chico 2007.12.02. 22:20:49

Persze, állati fontos az AIDS-ellenes világnap, de ez is olyan, mint a LIVE8. Egy nap, foglalkozik vele a sajtó, de a többi napon meg le van szarva a probléma, miközben Demoklész kardja folyton ott lebeg a fejünk felett. Permanens marketing kéne, amihez pénzre, pénzre és pénzre van szükség, illetve a 3. világbeli országok adósságainak elengedésére, hogy ennyivel is könnyebb legyen a prevenció elősegítése. Ehelyett meg megy a modernkori gyarmatosítás.
süti beállítások módosítása