Kutatók éjszakája, Bolyai-díj átadás
2007. szeptember 26. írta: TLR4

Kutatók éjszakája, Bolyai-díj átadás

A mostani hétvége több tudománnyal kapcsolatos rendezvénynek az ideje lesz.

Az egyiket, a Kutatók Éjszakáját 2007. szeptember 28-án rendezik. Nemcsak a magyarországi, hanem európai egyetemek, kutatóintézetek kapcsolódtak be a Tempus Közalapítvány által szervezett programba.

Összesen 29 ország csatlakozott hivatalosan a kezdeményezéshez. Ezen az éjszakán a laboratóriumok megnyílnak a nagyközönség számára. Érdekes kísérletek kerülnek bemutatásra, rendkívül érdekfeszítő előadások fognak felhangozni.

És mindenki számára elérhető, érthető, ingyenes programról van szó. Ezen az estén meg fog nyílni a tudomány világának ajtaja, és többé már nem lesz olyan misztikus sem. Meg lehet ismerkedni nagy magyar kutatókkal, a munkájukkal, eredményeikkel.
Ezt a programot mindenki számára csak jó szívvel tudom ajánlani.

Bővebb információ:
http://www.kutatokejszakaja.hu/index.php?page=3

A hétvége másik nagyszabású eseménye a negyedik Bolyai-díj átadása lesz 2007. szeptember 30-án.


Ez egy civil alapítású díj, amelyet a legrangosabb magyar tudományos díjnak szánnak, amolyan magyar Nobel-díjnak. Megjegyzem jó úton haladunk az irányába. A Bolyai-díj Alapítvány 1998-ban jött létre, amit Somody Imre és felesége, illetve Karsai Béla és Lantos Csaba alapított. Az alapítványhoz később csatlakozott az író és reklámszakember Alexander Brody és Várkonyi Attila.
A díjat egy 14 tagból álló testület osztja ki, most immáron negyedjére történik ez meg. Ebből a bizottságból 7 ember az MTA delegáltja, a vezetője a mindenkori köztársasági elnök.

A díjat először 2000-ben adták át, először Freund Tamás agykutatónak, 2002-ben Roska Tamás informatikai kutatónak. Legutóbb 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikius kapta meg a díjat. A díj odaítélésében, nemcsak a nemzetközi mércével mérhető, kimagasló tudományos tevékenység, de az oktatói, utánpótlásnevelő tevékenység is hatalmas szerepet játszik. Hogy idén ki lesz a díjazott? Kiderül vasárnap este. Akit nem hívtak meg a nagyszabású eseményre, az se csüggedjen, a díjátadást a Magyar Televízió élőben közvetíti a Vígszínházból.

A bejegyzés trackback címe:

https://lightscience.blog.hu/api/trackback/id/tr57177307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balla Gáborné · http://Chinoin 2007.10.13. 17:45:27

Gratulalok a díjazottaknak!!!De legföbbképpen a Somodi családnak!További sikereket kívánok!!!! Nagyék lánykája
süti beállítások módosítása